Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Svidníčan našiel na pozemku leteckú bombu z 2. svetovej vojny, evakuovali takmer dvesto ľudí
Zdielať na

Svidníčan našiel na pozemku leteckú bombu z 2. svetovej vojny, evakuovali takmer dvesto ľudí

SVIDNÍK / Vo Svidníku v utorok večer evakuovali takmer 200 ľudí. Nútený odchod nariadil pyrotechnik. Tamojší obyvateľ našiel na pozemku pri výkopových prácach 100-kilogramovú leteckú bombu z druhej svetovej vojny. Muníciu odviezli z miesta až po polnoci.

Na leteckú muníciu veľkú viac ako 1 meter natrafil miestny obyvateľ počas bagrovania pri stavbe rodinného domu. Spolu s hlinou ju vykopal zo zeme. "Jedná sa o leteckú muníciu, veľkosť okolo 1 metra a váhy okolo 100 kg," priblížil Jaroslav Suvák, riaditeľ OR KR PZ Svidník. 



Obyvatelia 80rodinných domov museli na niekoľko hodín opustiť svoje domovy. Hasiči a policajti evakuovali spolu štyri okolité ulice.
"Prišli policajti, že máme sa vysťahovať," povedala miestna obyvateľka. "Na základe pokynu pyrotechnika sa začalo s evakuáciou a bol určený perimeter do 500 metrov," informoval Suvák. 

"Policajné hliadky obišli každý jeden dom, všetkých sme oboznámili s tým, čo sa stalo," uviedla primátorka Svidníka Marcela Ivančová. "Najprv som myslel, že to je aprílový žart, keď suseda prišla, že sa máme vysťahovať," poznamenal miestny obyvateľ. 

Väčšina miestnych obyvateľov prenocovala u príbuzných či kamarátov. Niektorí zasa čakali do neskorej noci v kultúrnom dome.
Deti, ktoré museli evakuovať spolu s rodičmi, mali trochu neplánovane predĺženú večierku. V kultúrnom dome pozerali ešte pred polnocou rozprávku. "Ľudia to prijali rozumne lebo to nie ej ľahká situácia," dodala primátorka. 

Ľudia odchádzali zo svojich domov o 8 večer a vrátiť sa mohli až o niekoľko hodín. Presne o polnoci dorazila na miesto hasičská technika, ktorou nebezpečnú muníciu naložili a odviezli v sprievode polície na zneškodnenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy