Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na prechádzke mu zastrelili psa. Zrejme to urobil poľovník
Zdielať na

Na prechádzke mu zastrelili psa. Zrejme to urobil poľovník

BECKOV / Obrovské pobúrenie spôsobil smutný prípad, ktorý sa stal neďaleko Beckovského hradu. Muž tam bol na prechádzke so svojím psom, ktorého vraj stratil z dohľadu iba na chvíľku. Potom sa ozvali dva výstrely.

"My sme išli po turistickom chodníku a Šanťo odbehol do lesa, asi za minútu padli dva výstrely, našiel som krvavú škvrnu na zemi a v jarku bol hodený ako prašivý pes," hovorí majiteľ psa Michal Šagát. Šaňto bol trojročný čistokrvný psík plemena borderská kólia. Keď sa s ním jeho majiteľ prechádzal v okolí Beckovského hradu, netušil, že je to naposledy. Zastreliť ho mal neznámy poľovník, ktorého tu videli viacerí turisti.

"V živote nikoho nepokúsal, jediná jeho túžba, preto sa aj volal Šanťo, bol lietajúci tanier, to musel byť absolútny neľud, kto toto spravil," hovorí Šagát. 

"Podľa zákona na psa možno strieľať 200 metrov od domu alebo od stavby a vzdialeného psa od majiteľa 50 metrov," informuje z Poľovníckeho zboru Beckov Pavol Jarábek. "Tento zákon mi príde chorý, nemyslím si, že keď vám zbehne pes 200 metrov, tak že má niekto právo ho skántriť," hovorí Šagát. 

Nie všetci poľovníci by však konali rovnako. "Asi hneď videl psa a hneď, ako na škodnu začal strieľať po ňom. Podľa mňa to nie je správne, mohol by si ten poľovník vstúpiť do svedomia a pozrieť sa teda, aký je to pes, či loví ten pes, ci naháňa zver a je to škoda takého psíka čistokrvného hlavne zastreliť," hovorí Šagát.

"Bola to poprava áno, čistá rana do hrude," hovorí Šagát. Okrem veľkého smútku nad stratou milovaného psa pociťuje nešťastný majiteľ aj obrovsky hnev. Zvažuje, že vec nahlási na polícii. "Boli tam rodiny, boli tam iné psy, mohol streliť hocikoho, hocikam sa to mohlo odraziť," hovorí Šagát.

Ak Šanťa skutočne zastrelil poľovník, tak minimálne jednu chybu spravil určite. Pozostatky usmrteného zvieraťa nesmie nechať na mieste. "Šanťa sme ešte v ten večer zakopali, cela rodina sme sa stretli a sme ho zakopali," hovorí Šagát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy