Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko je pre Ukrajinu červené. Hraniční policajti boli pozitívne testovaní na Covid-19
Zdielať na

Slovensko je pre Ukrajinu červené. Hraniční policajti boli pozitívne testovaní na Covid-19

SLOVENSKO – UKRAJINSKÁ HRANICA / Súčasná pandémia zasiahla aj našu východnú hranicu. V karanténe je už vyše 20 hraničných policajtov, na Covid-19 boli pozitívne testovaní siedmi. Práve hraničiari a colníci sú pravidelne v kontakte s cudzincami a riziku sa vystavujú každou jednou službou na „čiare“. Na nepriaznivú pandemickú situáciu u nás zareagovala už aj ukrajinská strana a Slovensko opäť zaradili na zoznam červených krajín.

Prípady pozitívne testovaných pribúdajú aj na našej východnej hranici. Hliadky hraničných policajtov sledujú pohyb v kopcoch východných Karpát vo dne aj v noci. Na takmer 100 kilometrov dlhej čiare prichádzajú do kontaktu s cudzincami z rôznych krajín. Každá služba predstavuje riziko. Pandémia nového koronavírusu zasiahla aj ich. "V karanténe sa nachádza 24 osôb, k tejto hodine ale tieto čísla sa nám v priebehu dňa menia," vyjadrila sa hovorkyňa  RHCP Sobrance Agnesa Kopernická. 

Pozitívnych je aktuálne sedem ľudí. Na nástrahy hlboko v lesoch najprísnejšie stráženej schengenskej hranice sú hraničiari pripravení. Dodržiavajú všetky protiepidemiologické opatrenia, no priamemu kontaktu s nakazenými cudzincami sa vyhnúť nemôžu. "Za posledné tri mesiace sme mali na východnej hranici zaznamenaná tri pozitívne testy u zdržaných migrantov," informovala ďalej Kopernická. 

Výkon služby na hranici prebieha štandardne, zatiaľ nebolo potrebné prijímať posily ani žiadne nové opatrenia. Ochoreniu Covid 19 sa nevyhli ani colníci, ktorí pôsobia na hraničných priechodoch s Ukrajinou. "Vzhľadom na rozsah pandémie sa vyskytli prípady pozitívne testovaných aj u príslušníkov finančnej správy v rámci Colného úradu Michalovce ako aj karantén," povedala Klára Baloghová, hovorkyňa Colného úradu v Michalovciach. 

Slovensko na červenom zozname

Presný počet pozitívne testovaných ako aj osôb v karanténe colný úrad nechce zverejniť, no podľa nich nejde o vysoké číslo. Na zlú pandemickú situáciu u nás reaguje aj Ukrajina- znova nás zaradili na zoznam červených krajín. Slováci tam môžu vstúpiť na Ukrajinu iba s negatívnym covid testom alebo podstúpiť izoláciu a následne sa otestovať na Ukrajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy