Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Polícia rozbila gang diplomových prác. Tisíce študentov zrejme prídu o titul
Zdielať na

Polícia rozbila gang diplomových prác. Tisíce študentov zrejme prídu o titul

VARŠAVA / Aj u našich severných susedov rezonuje téma pochybných diplomových prác. Najnovšie však poľská polícia a prokuratúra rozbila organizovanú zločineckú skupinu, ktorá mala vyrábať tieto práce na objednávku konkrétnymi autormi. Tisíce študentov tak zrejme prídu o titul. Takéto firmy pritom pôsobia aj u nás.

Organizovaná zločinecká skupina pôsobila v Poľsku už niekoľko rokov. Na objednávku písali rôzne typy záverečných prác. Celý vzorec prebiehal pomerne jednoducho. Študent vysokej školy si cez internet objednal napísanie bakalárskej alebo diplomovej práce. Po uhradení faktúry mu do niekoľkých dní prišla hotová práca. "Tú skupinu riadila jedna osoba, ktorá vydávala pokyny na vypracovanie bakalárskych, diplomových, ale dokonca aj dizertačných prác. Od roku 2016 takýmto spôsobom nelegálne zarobili takmer 1 milión eur," vyjadril sa Janusz Hnatko, prokurátor.  V Poľsku pritom ide nielen o porušenie autorských práv, ale dokonca až o trestný čin plagiátorstva v súbehu s podvodom. A zrejme tisíce ľudí prídu o akademické tituly – miestna legislatíva to umožňuje. Ide však o tisíce študentov.  "Ak osoba nepísala tú prácu, je to základný problém a teda ten titul ani nemal vzniknúť. Začíname preto v spolupráci s univerzitami procedúru o vyhlásenie neplatnosti titulov," poznamenal Hnatko, prokurátor. 

Podobné firmy pritom pôsobia aj u nás na Slovensku. Odborníci sa ale nevedia zhodnúť na tom, či je ich činnosť v súlade so zákonom. "Pokiaľ študent odovzdá prácu, ktorej nie je autorom, je možné to považovať za podvod. Či ide aj o podvod z hľadiska trestného zákona, sa môžu vyjadriť len orgány činné v trestnom konaní," píše sa v stanovisku odboru komunikácie Min. školstva SR. 

Oslovili sme aj viaceré spoločnosti, ktoré u nás túto službu poskytujú. Na kameru sa však odmietli vyjadriť. Naopak zástupcovia vysokých škôl tvrdia, že takto napísaná práca sa dá odhaliť. "My sa snažíme predchádzať takýmto problémom najmä poctivou obhajobou, pretože pokiaľ študent sám prácu nepíše, tak pri tej obhajobe, pokiaľ je naozaj dobrá, tak vieme zistiť, že danej problematike nerozumie," uviedol dekan Právnickej fakulty UMB Michal Turošík. 

Horšie je to s už nadobudnutými titulmi, tie sú prakticky neodňateľné. Ministerstvo školstva ale avizuje zmeny. "Pripravujeme, po vzore Českej republiky zákon, ktorý do budúcnosti umožní odoberať podvodne získané tituly. Súčasne Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo pripravila štandardy pre vysoké školy, na základe ktorých musia vysoké školy nastaviť systém tak, aby sa v čo najväčšej miere minimalizovala možnosť nečestného získavania titulov," píše sa ďalej v stanovisku  Min. školstva SR. 

"Kľúčom k úspechu je, aby sme dokázali vypisovať témy, ktoré budú inovatívne, ktoré budú podporovať vlastný výskum študenta. A je to možnože ešte účinnejšie opatrenie ako legislatívne tieto firmy postihovať," dodal dekan Turošík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy