Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Medzinárodná kauza: Polícia odhalila fabriku na výrobu falošných dokladov z krajín EÚ
Zdielať na

Medzinárodná kauza: Polícia odhalila fabriku na výrobu falošných dokladov z krajín EÚ

POĽSKO / Ďalšia veľká medzinárodná kauza, ktorá sa týka aj nás. Policajti objavili obrovskú fabriku, ktorá vo veľkom vyrábala falošné doklady z rôznych krajín Európskej únie, vrátane Slovenska.

Organizovaná zločinecká skupina predávala falošné občianske preukazy, vodičské preukazy a pasy prostredníctvom internetu. V ponuke mali aj slovenské doklady. "Išlo o veľmi dobré repliky nielen dokladov, ale aj iných dokumentov ako je pobytová karta alebo pracovné povolenie v zahraničí. Zadržali sme päť podozrivých," uviedol hovorca polície v Poľsku Roman Wieczore. 

Túto činnosť vykonávali muži už od roku 2015. V ponuke mali okrem našich aj nemecké, fínske, írske či maďarské doklady. Poľská legislatíva však bola na nich prikrátka. To sa zmenilo minulý rok. "Samotná držba alebo predaj takýchto dokumentov nebolo trestné. To sa zmenilo v decembri minulého roku, kedy bola takáto činnosť zakázaná," ozrejmil hovorca polície Sebastian Gleń.

Počas výsluchu sa muži síce k činu priznali, avšak tvrdili, že takto vytvorené doklady slúžili iba na tzv. zberateľské účely. "Prakticky šlo o to, že zodpovednosť za použitie dokumentov prevzal ich vlastník. Z vyšetrovania je zrejmé, že ich vyrobili tisíce a zarobili na tom v prepočte jeden a pol milióna eur," informoval Sebastian Gleń. 

Vytvárané doklady sa pritom stávali bežnou súčasťou trestnej činnosti napríklad pri poberaní fiktívnych úverov. V prípade dokázania viny hrozí mužom trest odňatia slobody na 15 rokov. Poľská polícia však bude kontaktovať aj okolité krajiny. "Muži sú obvinení z účasti v organizovanej zločineckej skupine. Samozrejme máme k dispozícii aj objednávateľov s ich adresami. Budeme konktaktovať aj zahraničné policajné zložky aby preverili, či sa s týmito dokumentami u nich nepácha trestná činnosť," dodal Gleń. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy