Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hovorí sa o nich málo, pritom sú prví v línii. Operátorka horských záchranárov zozbierala príbehy zo služby
Zdielať na

Hovorí sa o nich málo, pritom sú prví v línii. Operátorka horských záchranárov zozbierala príbehy zo služby

VYSOKÉ TATRY / Sú nenápadní a hovorí sa o nich málo. No práve operátori Horskej záchrannej služby musia ako prví zvládnuť silné emócie volajúcich v núdzi. Jedna z operátoriek sa preto rozhodla napísať o svojich zážitkoch knihu.

Prvé emócie sú niekedy silné. Volajúci kričia, plačú alebo aj nadávajú. Operátor to však musí zvládnuť a napriek emotívnemu vypätiu zraneného či svedka aj upokojiť a získať ďalšie kľúčové informácie pre ďalší postup záchranárov. Tí musia vedieť, kde ísť, aký výstroj si vziať a čo sa stalo, no za mnohé úrazy si môžu turisti sami. 

"Ľudia idú nepripravení na túru, respektíve sa vyberú do terénu, na ktorý nemajú ani výstroj, ani skúsenosti, ani ho nepoznajú, mnohokrát je to o ľudskom faktore," poznamenala Katarína Števčeková, operátorka OS HZS a autorka knihy. 

Na operačnom stredisku HZS pracuje už desať rokov. Zažila už všeličo. "Napríklad, keď niekomu spadne mobilný telefón do Studenovockého potoka, či im ho neprídeme vytiahnuť. O jednej - druhej v noci ma niekto potrebu zisťovať, či keď chce ísť na Lomnický štít, potrebuje kyslíkovú bombu," pousmiala sa Katka Števčeková. 

Takéto volania pobavia, no aj vyrušia, pretože v tej chvíli môže niekto skutočne potrebovať pomoc. Najhoršie situácie sú, keď zranený je sám. V takom prípade ho musí práve operátor povzbudzovať. No najhoršia situácia, akú môže taký operátor zažiť, je, keď na druhej strane nastane mrazivé ticho. Následne až záchranári zavolajú späť s tým, že ranený je, žiaľ, mŕtvy.

Operátor bol tak posledným človekom, s ktorým zranený hovoril. "To iba zložíte telefón a len tak ticho sedíte a naozaj si človek povie, že pokiaľ nejde o život, nejde o nič," povedala Števčeková. 

Počas celej akcie operátor komunikuje so záchranármi, svedkami, zranenými, niekedy aj s príbuznými. Je to naozaj náročné. A práve toto chcela Katka zachytiť vo svojej knižke. "Každý jeden príbeh, ktorý je v knižke, je zo skutočnej záchrannej akcie, ale je to z pohľadu operátora," vysvetlila Katka. 

Niektoré príbehy sú vtipné, pri iných si poplačete. No jedno majú spoločné. Pod každým príbehom je zamyslenie. "Čoho sa tí turisti a horolezci môžu vyvarovať, aby sa im nestalo napríklad to isté," dodala Katka. 

Nočné pátranie horských záchranárov sa skončilo tragicky. Dôchodcu (†74) z Terchovej zavalil strom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy