Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Časovaná bomba pri Hlohovci: Odstránenie tisícok ton toxického odpadu je v nedohľadne
Zdielať na

Časovaná bomba pri Hlohovci: Odstránenie tisícok ton toxického odpadu je v nedohľadne

HLOHOVEC / Nelegálna skládka Vlčie Hory pri Hlohovci s nebezpečnými odpadmi je pre obyvateľov a životné prostredie už dlhé roky, ako časovaná bomba. Na skládke sa v piatok stretli kompetentní. Tí hľadajú riešenia ako tisícky ton toxického odpadu odstrániť a komu za to vystaviť účet.

Obrovský 13 hektárový areál už v minulosti niekoľkokrát navštívili kriminalisti v súvislosti s nelegálnym vývozom a uskladnením nebezpečného odpadu. Tony toxických látok v bareloch, ale aj v takzvanej kazete tam nájdete takmer na každom rohu. Nechýba tam azbest, staré pneumatiky či chemikálie. Okrem toho bola skládka už viackrát v plameňoch a zahasiť ju museli hasiči.

"Podľa našich informácií mala tá pôvodná spoločnosť Plastic People zmluvu na likvidáciu nebezpečného odpadu aj s armádou aj so Slovenskou poštou," vyjadril sa primátor Hlohovec Miroslav Kollár. "Skoro každá vec, ktorú na ministerstve otvorím, pokiaľ ide o odpady smrdí takýmito mafistickými spôsobmi. Takže neprekvapilo by ma to," povedal minister životného prostredia Ján Budaj.

Tisícky ton nebezpečného odpadu sú pre životné prostredie veľkou hrozbou, kedy nebezpečný odpad, ale zmizne zatiaľ známe nie je. Podľa primátora Hlohovca sú miestni zatiaľ v bezpečí. Vzduch ani voda zatiaľ nie sú kontaminovaní, no situáciu treba riešiť urgentne, kým nie je neskoro. Len likvidácia barelov má stáť približne 5 miliónov eur. Ani mestský, ani okresný úrad na to peniaze nemá. Barely by tak malo odstrániť Ministerstvo vnútra, no minister životného prostredia chce, aby likvidácia nestála občanov ani cent.

"Tieto barely sem dali občania z mesta Hlohovec? To sem dali konkrétne firmy, ktoré sú bohaté, ktoré majú peniaze a teraz žiadajú tie firmy a niektorí politici im pomáhajú, aby to zaplatili občania. S týmto občania nič nemajú, naopak, občania majú právo na zdravé životné prostredie," skonštatoval Budaj. Firma, ktorá nebezpečný odpad na skládku vyvážala a spravovala ho, je v konkurze. To znamená, že účet za likvidáciu tisícok ton toxických látok bude s najväčšou pravdepodobnosťou musieť v konečnom dôsledku zaplatiť aj tak štát. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy