Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V obci Pichne nezostal ani jeden dom, ktorý by voda nepoškodila. Poisťovne ale vyplatia len niektorých
Zdielať na

V obci Pichne nezostal ani jeden dom, ktorý by voda nepoškodila. Poisťovne ale vyplatia len niektorých

SLOVENSKO / Po intenzívnych dažďoch sa na mnohých miestach vyliala voda z koryta a zatopila polia, pivnice, domy, ale aj autá. Mnohí majitelia ich nemali poistené.

Domácnosti, ktoré chceli ušetriť nejaké to euro na poistení proti živelným pohromám, by asi teraz, po týchto dňoch, keď im voda zničila majetok, obetovali ušetrené peniaze. Žiaľ, už je neskoro.

Za ostatné dni na mnohých miestach zničili dážď či prívalová vlna nehnuteľnosti a autá. V obci Pichne nezostal asi ani jeden dom, ktorý by voda nezasiahla. V niektorých prípadoch nemali ľudia svoj majetok poistený. "Nestihli sme poistiť, lebo sme rozmýšľali, že takú, takú a nakoniec sme ešte nepoistili. Tu je ten problém, že nemáme poistený dom," poznamenala obyvateľka obce Pichne. 


Niektorí zabudli, iní dúfali, že sa im nič nestane, ďalší si mysleli, že poisťovne v záplavových oblastiach domy nepoisťujú. Nie je to tak. Každá poisťovňa s vami uzavrie zmluvu. Majú však odlišné podmienky. "Klient pri uzatváraní zmluvy vypĺňa dotazník, v ktorom uvádza aj informáciu, či v danej lokalite, v ktorej sa nachádza jeho nehnuteľnosť, bola za posledných 10 rokov záplava. Ak áno, poisťovňa postupuje individuálne a posudzuje danú nehnuteľnosť osobitne," potvrdil hovorca poisťovne Ivan Bobošík. 

"Naša poisťovňa aktívne pracuje s povodňovými mapami. Na základe miery rizika vieme stále túto nehnuteľnosť poistiť, avšak čím je teda vyššie riziko povodne alebo záplavy, tak je toto riziko premietnuté aj do finálnej ceny za poistné," vysvetlila hovorkyňa poisťovne Katarína Kukurová. 

Takýchto situácií bude viac, varujú meteorológovia 

Nezabudnúť uzatvoriť nové poistenie alebo nanovo sa poistiť, má do blízkej budúcnosti význam. Podľa meteorológov sa musíme na podobné situácie pripraviť. Budú sa vyskytovať čoraz častejšie."Určite si myslím, že to súvisí aj s reliéfom aj s tým, ako sa správame k pôde. Keď vykáceme lesy, tak tú pôdu nemá čo zadržať, ale aj v minulosti sa stávali podobné situácie, ale napríklad v posledné roky tá frekvencia výskytu intenzívnych zrážok je vyššia. V nedeľu napríklad to bolo - úhrn zrážok - spomeniem jeden príklad v Dudinciach. Za 10 min tam spadlo 30 mm zrážok, čo je mimoriadna intenzita, a takéto intenzity sa môžu opakovať aj naďalej a dokonca môžu byť častejšie," upozornil meteorológ Daniel Cibula. 

Za podobné silné dažde si môžeme my sami, ktorí máme na svedomí klimatické zmeny. Tie majú vplyv na počasie."Pretože čim je teplejšia atmosféra, tým dokáže do seba dať viac vodnej pary, a to následne môže spôsobiť aj výraznejšie zrážky," dodal Cibula. 

Ovplyvňovať bude aj vývoj na trhu 

Podľa odborníkov budú mať klimatické zmeny oveľa väčší vplyv na trh, ako napríklad útok na dvojičky v New Yorku. Časom by sa u nás mali striedať už len dve ročné obdobia. Horúce leto a dráždivá zima. Suchá budú prerušované búrkami a silným dažďom. "Z dlhodobého hľadiska, povedzme v horizonte niekoľkých desiatok rokov, môžeme očakávať, že sa vplyv klimatickej zmeny premietne do výšky poistného, najmä v poistení majetku," pripustil hovorca poisťovne. 

Tí, čo nešetrili a poistili sa, musia predtým, než im poisťovňa preplatí škody, ktoré im spôsobilo počasie splniť určité podmienky. Hneď škodu nahlásiť a hlavne zadokumentovať. "Odporúčame klientom túto škodu podrobne nafotiť a tieto fotky následne poskytnúť poisťovni, taktiež odporúčame zabrániť ďalšiemu rozširovaniu škôd, taktiež nafotiť každú zmenu, ktorú urobil k danej škode a odstrániť z tejto zaplavenej oblasti ďalší majetok, ktorý by mohol byť zničený," uviedla hovorkyňa poisťovne. 

Záplavy potrápili aj okres Prešov. Voda so sebou strhla dve chatrče, zaplavené zostali pivnice i záhrady: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy