Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ak nezaplatíš, zverejním tvoje intímne fotky. Takýto e-mail dostali manželia z Jasenova
Zdielať na

Ak nezaplatíš, zverejním tvoje intímne fotky. Takýto e-mail dostali manželia z Jasenova

JASENOV / Ak nezaplatíš, zverejním tvoje intímne fotky. Takáto správa sa objavila v emailovej schránke manželov z Jasenova. Poviete si, že ide len o hlúpy pokus, no v tomto prípade to zašlo ďalej. Rodina prišla o počítač a nie je jasné, či odstránené dáta niekto neukradol. Obrátili sa preto na políciu.

Zatiaľ neznáma osoba manželov vydiera prostredníctvom e-mailov. Do schránok ich dostali viacero. Zašlo to až tak ďaleko, že prišli o počítač. Skončil v oprave, no nie je jasné, či zmiznuté dáta niekto ukradol. "je to vydieračský mail, oznámil, že vraj som nejaké intímne fotky tam mala a on to zverejní. Mám tam aj súkromné fotky, mám tam aj vnukov, samozrejme, aj v pozícii nahých, ako sa kúpu," hovorí Dagmar Gladysová. 

Obrátila sa na políciu a vydieračovi nezaplatila ani cent. Odborník radí e-mail vymazať a neklikať na žiadne linky ani neotvárať prílohy. Na prvom mieste prevencie je antivírusový program a poriadne silné heslo, ktoré by sme mali meniť každé tri mesiace. "Je to v podstate sexuálne vydieranie. Proste to zmazať a hlavne zmeniť okamžite heslá na niečo dlhé, zložité, so špeciálnymi znakmi," hovorí IT odborník Dávid Kulík. Kulík radí v žiadnom prípade neplatiť. Svoje peniaze s najväčšou pravdepodobnosťou viac neuvidíte. Dostať sa k odosielateľovi je totiž veľmi náročné. Polícia takéto prípady rieši ako trestný čin vydierania.

Na okresnom súde v Banskej Bystrici pokračovalo súdne pojednávanie s osemčlennou skupinou, ktorá vylákala tisícky eur. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy