Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Počet dopravných nehôd v roku 2019 klesol. Stúpol však počet úmrtí na cestách
Zdielať na

Počet dopravných nehôd v roku 2019 klesol. Stúpol však počet úmrtí na cestách

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Za uplynulý rok bolo na Slovensku menej dopravných nehôd ako v roku 2018. Vyplýva to zo štatistík Policajného zboru SR, ktoré v stredu prezentovali jeho predstavitelia. Naopak medziročne pribudol počet úmrtí, ktorých počet stúpol o 16.

Na cestách zahynulo 245 ľudí a najtragickejšou udalosťou bola nehoda autobusu z polovice novembra pri Nitre. Zahynulo pri nej 12 ľudí.

Klesol aj počet nehôd, príčinou ktorých bolo požitie alkoholu, takýchto prípadov eviduje polícia 1 564. Najviac tragických nehôd spôsobili mladší vodiči, respektíve takí, ktorí sú držiteľmi vodičských oprávnení krátku dobu. Najviac nehôd sa v uplynulom roku odohralo na cestách prvej triedy.

V roku 2019 zaznamenala polícia celkovo 13 715 nehôd, čo je o 187 menej ako v roku 2018. Najčastejšie evidovala polícia obete v motorových vozidlách (135), nasledujú chodci (75), motocyklisti (21) a napokon cyklisti (14). Najviac tragických nehôd bolo v Košickom samosprávnom kraji, najmenej v Bratislavskom. V štyroch okresoch na Slovensku neevidovali policajti za minulý rok tragickú nehodu. 

​Najčastejšími príčinami nehôd chodcov sú tmavé oblečenie, to že nenosia reflexné prvky, nepoužívajú priechody pre chodcov a červená na semaforoch im častokrát nič nehovorí.

Prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský vyzdvihol prácu dopravných policajtov, no zároveň konštatoval, že pri využití modernej techniky Slovensko stále zaostáva. „Plánujeme viacero opatrení, aj napriek tomu, že patríme k najlepším krajinám v rámci Európskej únie. Chceme určite viac využívať techniky najmä v rizikových oblastiach, kde sa väčšinou stanú tragické dopravné nehody,“ povedal šéf polície. Lučanský spomenul nehodu, pri ktorej mala tragickú dohru „naháňačka“ vodičov z Poľska.

Najkritickejšími dňami v týždni boli z pohľadu vzniku nehôd pondelky a piatky. Najhorším mesiacom v rámci počtu obetí bol november (28 obetí), za ktorým nasledoval december (27 obetí). V pomere počtu obetí dopravných nehôd na milión obyvateľov je na tom Slovensko spomedzi susedných krajín najlepšie, susedné Poľsko, naopak, najhoršie.

V minulom roku na cestách úradoval aj alkohol za volantom

Ten sa podpísal pod viac ako 1500 dopravných nehôd. Medzi najčastejšie príčiny dopravných nehôd patrí aj nedodržiavanie povinností vodiča, napríklad telefonovanie. Za viac ako 1600 nehôd môže aj nedovolená rýchlosť.

Polícia sa bude aj naďalej snažiť zistiť čo najviac priestupkov a potrestať nezodpovedných vodičov."Nerobíme to kvôli tomu, že sa nám to páči, že je to obľúbená činnosť, ale jednoducho snažíme sa tým chrániť ostatných účastníkov cestnej premávky pred tými nespratníkmi alebo pred tými ľuďmi, ktorí tieto priestupky páchajú a nedodržiavajú zákon o cestnej premávke," skonštatoval Lučanský. 

Polícia môže zavádzať na cestách rôzne opatrenia, ale pokiaľ voči sebe nebudeme ohľaduplní a nebudeme sa nielen za volantom, ale aj ako chodci či cyklisti správať zodpovedne, budú sa míňať účinku. Všetci sa chceme na cestách cítiť bezpečne a v poriadku sa vrátiť k svojim rodinám.

Pozrite si celú tlačovú besedu polície tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy