Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vianočný pokoj sa rodine zmenil na peklo. Oheň ich pripravil o strechu nad hlavou
Zdielať na

Vianočný pokoj sa rodine zmenil na peklo. Oheň ich pripravil o strechu nad hlavou

PEZINOK / Druhý sviatok vianočný sa rodine z pezinskej rekreačnej oblasti zmenil na peklo. V noci im zhorela strecha nad hlavou. Bolo obrovským šťastím, že prežili. Pomoc na seba nenechala dlho čakať. Susedia sa vo štvrtok chytili lopát.

Horieť začalo krátko po jednej hodine ráno. V chate sa v tom čase nachádzal manželský pár so svojou dcérou. Plamene šľahali z prvého poschodia a podkrovia chaty. Všimol si ich aj sused z vedľajšej chaty, ktorý sa im ihneď snažil pomôcť."Keď som videl, že horí chalupa, v prvom domnení som myslel, že či tí ľudia o štvrť na dve nespia, a keď som preskočil plot, našťastie som ich zbadal živých. Myslím, že dcéra sa zachránila, že vyskočila cez okno," uviedol sused poškodenej rodiny. 

Na mieste bolo niekoľko hasičských áut, vrátane dobrovoľníkov z Pezinka, tri záchranky a policajti. Záchranná akcia trvala celú noc. Aj napriek rýchlemu zásahu sa hasičom rodinu našťastie podarilo zachrániť a manželov s dcérou odovzdať do rúk záchranárov."Dve osoby mali popáleniny a poleptania viacerých oblastí tela a boli prevezené do popáleninového centra v Ružinove. Tretia osoba utrpela povrchové poranenie hlavy a priotrávila sa dymom," informovala Alena Krčová, hovorkyňa OS ZZS SR. 

Duch spolupatričnosti spojil ľudí 

Na mieste nešťastia už od rána bolo vidieť ducha spolupatričnosti. Obyvatelia rekreačnej oblasti sa spojili, aby aj vlastnými rukami pomohli obyvateľom zhorenej chaty. "Pokiaľ sú v nemocnici, snažíme sa im to vyčistiť. Pohostiť ľudí, ktorí tu už začali pracovať, pomáhať. Nie je to len o sviatkoch, ale o celom živote," poznamenal sused. 

Do tla zhoreli dve poschodia. Nanešťastie chaty v tejto oblasti obyvateľom slúžia ako trvalé bydlisko. O to viac majitelia zhorenej chaty stratili. Do tla zhoreli dve poschodia, ktoré susedia od rána vlastnoručne čistili a vynášali von zhorené veci. Chata bola pritom len nedávno zrekonštruovaná."Stalo sa veľké nešťastie mojej rodine. Len všetkým poďakovať, ktorí sa tu snažia pomôcť. Som z toho šokovaný," poznamenal otec majiteľa chaty. 

Priatelia rodiny už hľadajú spôsob, ako im pomôcť. Vylúčená tiež nie je ani finančná zbierka."Určite prispejeme aj my. Je tu aj občianske združenie, tak určite aj z týchto fondov pôjdu peniaze na pomoc," potvrdil sused. 

Pomocnú ruku podalo aj mesto 

Pomoc cíti rodina nie len zo strany obyvateľov doliny, ktorí im ponúkajú náhradné bývanie, ale aj zo strany mesta, ktoré im v tomto prípade podalo pomocnú ruku. "Mesto je nachystané pomôcť, či už finančne alebo hmotne. Momentálne sa len dohadujeme s rodinou, akú pomoc by privítali, v akom rozsahu," odpovedal primátor Pezinka Igor Hianik. 

"Zisťovateľ príčin požiaru na mieste vylúčil cudzie zavinenie ako možnú príčinu tohto požiaru," uzavrel hovorca KR PZ Bratislava Michal Szeiff. 

Oheň pripravil na Vianoce o živobitie aj mladú rodinu. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy