Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zničený židovský cintorín v Rajci nebol jediný prípad. Náhrobné kamene pováľali aj v Námestove
Zdielať na

Zničený židovský cintorín v Rajci nebol jediný prípad. Náhrobné kamene pováľali aj v Námestove

RAJEC / Židovský cintorín v Rajci niekto navštívil s veľmi zlým úmyslom! Vyzerá to tak, že tu vystrájali viacerí ľudia, ktorí poškodili viaceré hroby. Predseda Žilinskej židovskej náboženskej obce Pavel Frankl hovorí, že sa mu len ťažko hľadajú slová na takéto správanie – keď sa niekto vie pomstiť na mieste posledného odpočinku.

Na židovskom cintoríne v meste Rajec neznámi vandali zničili dvadsať hrobov. Pováľali ťažké náhrobné kamene a dva pomníky sa pri páde zlomili. Je to cintorín, ktorý sa nachádza na odľahlom mieste. "Je veľmi ťažké zistiť, kto to urobil, ja mám ale taký dojem, nemám to ale ničím podložené, že to ani neboli miestni ľudia," vraví Frankl. 

Pavel Frankl si myslí, že niekto si tento cintorín vyhliadol a potom sem prišiel, aby svoj zámer aj naplnil. A zostala tu spúšť. "To, že sa nájdu úbohí ľudia, ktorí rozbíjajú pomníky mŕtvych, to nepotrebuje komentár, to je ťažko komentovať," dodal. 

"V súvislosti s touto vecou bolo začaté trestné stíhanie vo veci hanobenia posledného miesta odpočinku," informovala policajná hovorkyňa Nikola Kačkovič. ​Zarážajúce pritom je, takéto vyčíňanie sa v ostatnom období v Žilinskom kraji objavilo už druhý raz. Pováľané náhrobné kamene si na židovskom cintoríne v Námestove všimol tamojší obyvateľ začiatkom minulého týždňa. Na Orave ich niekto zdevastoval až 59. "Myslím si, že to nebude o jednom človeku," uviedol Karol Kurtulík z OZ Pamätaj. 

Predseda Žilinskej židovskej náboženskej obce nevylučuje, že útoky na tieto dva cintoríny spolu súvisia. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy