Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Cintorín, na ktorom vandali zničili desiatky hrobov, sa ocitol v zahraničných novinách. Mestu prišla vlna pomoci
Zdielať na

Cintorín, na ktorom vandali zničili desiatky hrobov, sa ocitol v zahraničných novinách. Mestu prišla vlna pomoci

NÁMESTOVO / Židovský cintorín v Námestove, ktorý zničili vandali, je v dezolátnom stave. 59 náhrobných kameňov je zlomených alebo pováľaných. Desaťročná práca na obnove historického cintorína vyšla navnivoč. Slovensko sa ocitlo na stránkach svetových periodík v negatívnom svetle. Zdvihla sa však aj vlna solidarity a ľudia z viacerých krajín chcú pomôcť.

Neznámi vandali vyčíňali. Zhodili aj okolo 200 kg ťažké náhrobné kamene, ktoré boli spevnené roxorovými výstužami. Náhrobných kameňov bolo takmer 60. "Nechceme konkurovať polícii, ale určité kroky sme podnikli. Zistili sme. V piatok poobede cintorín ešte stál a v sobotu, čo nám potvrdili priatelia, ktorí tu mali prechádzku, že o jednej na obed už nestál," povedal Karol Kurtulík, predseda združenia Pamätaj. 

"V súčasnej dobe nie je možné poskytnúť viac informácií z dôvodu vykonávania procesných úkonov," povedala hovorkyňa KR PZ Žilina Jana Balogová. 

Táto udalosť, ktorá sa stala na židovskom cintoríne v Námestove, zasiahla viacerých zo židovskej obce aj mimo republiku. Ozvali sa z Izraelskej TV, ruskej TV, ukrajinskej TV, Česi, informácie boli aj v Mexiku. Ozval sa nám Izraelčan so slovenskými koreňmi, ktorý chodí počas leta brigádovať práve na cintorín do Námestova. "U nás to bolo v správach aj televíziách, ľudia sú celkom šokovaní. Bolo to na najsilnejšej webovej stránke. Dostal som komentáre z celého sveta, bolo to v New York Times, Washingtone post," vyjadril sa Eyal Bloch, žid z Izraela. 

Podľa správcu takýto nálet vandalov bol v poslednom období aj v iných krajinách. "Bolo to vo Švédsku, Nemecku a teraz na Slovensku," poznamenal Kurtulík. Predseda ústredného zväzu židovských obcí tvrdí, že po tejto smutnej udalosti sa zdvihla vlna solidarity z celého sveta. "Kontaktovali nás mnohé zahraničné inštitúcie. Ľudia aj inštitúcie sú ochotné prispieť prácou, aj finančne," poznamenal povedal Richard Duda, predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí.  Ani mesto Námestovo nechce ostať bokom. "Budeme nápomocní, aby sme mohli obnoviť tento židovský cintorín. Do stavu, aký bol pred zničením. Ktorý sa nám podarilo aj za pomoci OZ Pamätaj, aj za pomoci židovskej obce, aj za pomoci občanov a vedeniu mesta, dostať do stavu, aký bol," dodal Milan Hubík, primátor Námestova. 



Najčítanejšie správy