Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V Nových Zámkoch sa muž s nožom v ruke vyhrážal ľuďom. Spacifikoval ho policajný pes Áres
Zdielať na

V Nových Zámkoch sa muž s nožom v ruke vyhrážal ľuďom. Spacifikoval ho policajný pes Áres

NOVÉ ZÁMKY / Robotník ubytovaný na novozámockom internáte sa cez víkend, pred začiatkom školského roka, vyhrážal ľuďom, ktorí boli v areáli, že ich dobodá a zabije. Mestským policajtom pomohol ich štvornohý kolega Áres.

Telefonický oznam o mužovi, ktorý sa nožom v ruke snaží napadnúť ľudí, prijali novozámockí mestskí policajti krátko po siedmej večer. "Od 19:00 nám začala služba a o 19:04 došiel na núdzové číslo 159 oznam, že v areáli strednej školy s internátom sa má nachádzať muž s nožom v ruke, vyhráža sa im zabitím, dopichaním," opisuje udalosti mestský policajt Miloš Štrba. 

Do dvoch minút boli tri hliadky mestských policajtov na mieste. To už útočník mieril na 7. poschodie internátnej budovy, kde bol ubytovaný. Kým jedna hliadka zabezpečovala schodisko dole, ďalšia aj s Áresom, 5-ročným krížencom belgického a nemeckého ovčiaka, sa vybrali za ním.

"Držal v ľavej ruke nejaký predmet, absolútne nereagoval na naše pokyny, na to bol použitý služobný pes, ktorý bol pustený na páchateľa na dĺžku vodítka. Ešte pár sekúnd váhal, potom si to rozmyslel, našťastie," pokračuje Štrba. Nôž s 15-centimetrovou čepeľou skončil na zemi a útočník s putami na rukách u štátnych policajtov. Áres dostal najväčšiu odmenu – loptičku na šnúrke.

"Môžeme byť radi, že sme ho mali so sebou, lebo stále to bolo na vážkach, či sa páchateľ odhodlá zaútočiť aj na nás, pravdepodobne bol pod vplyvom niečoho, alkoholu, alebo omamných látok," myslí si mestský policajt. 

Áres začal službu predčasne, nemal ešte ani 1 rok. "V nočných smenách je ten psík stále so mnou v službe, v denných zmenách podľa potreby," vraví Štrba. Áresa si pamätá už viacero novozámockých delikventov. "Zlikvidoval páchateľa, ktorý ohrozoval priateľku s dvomi deťmi s nožíkom, tak isto keď bola rómska potýčka, pri rôznych výtržnostiach, ruvačkách až bitkách pred diskotékami," pochvaľuje ho Štrba. 

Áres je vycvičený ochranár, v prvom rade chráni svojho psovoda a jeho kolegov, ale paradoxne aj páchateľov. "Nakoľko im spôsobí menšie poranenia pri zákroku, ako im môžeme spôsobiť my či už strelnou zbraňou, alebo donucovacími prostriedkami," vysvetlil Štrba. 

Pozrite si archívnu reportáž o ďalšom policajnom psovi na nezaplatenie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy