Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Záchranári leteli na pomoc 22-ročnému Poliakovi. Padal takmer 30 metrov
Zdielať na

Záchranári leteli na pomoc 22-ročnému Poliakovi. Padal takmer 30 metrov

VYSOKÉ TATRY / Horskí a leteckí záchranári v sobotu opäť vytvorili jeden tím s cieľom pomôcť 22-ročnému Poliakovi. Pošmykol sa a po asi 30 metrovom páde ostal pod Žltou vežou vo Vysokých Tatrách. V reportáži uvidíte autentické zábery od začiatku záchrannej akcie.

Do oblasti, kde sa muž zranil, letela najprv len posádka leteckých záchranárov, no akciu sama dokončiť nemohla. Vrtuľník preto pristál na smokoveckom heliporte, kde už čakali horskí profesionáli. Bez horolezeckého materiálu by totiž muža zo steny nedostali. 

Jedného zo záchranárov vysadili z vrtuľníka nižšie. "Ostal tam s materiálom, my sme s vrtuľníkom leteli na miesto," uviedol vedúci záchrany Ján Korenko. 

Keď sa vrtuľník priblížil k stene, hlavné slovo mal operátor a pilot. Záchranára spustil operátor čo najbližšie k zranenému, pilot musel stroj bezpečne udržať. Profesionál mal na záchranu len pár sekúnd. Krátko po 15. hodine priviezol vrtuľník záchranára s 22-ročným Poliakom na heliport.

Poliak padal 20 až 30 metrov a zastavil sa na hrane steny. Stačilo pár metrov a jeho pád mohol dopadnúť tragicky. Jeho spolulezec sa zachoval hrdinsky, zaistil ho, zateplil a dal mu prvotné ošetrenie. Následne zavolal pomoc. 

​Táto sezóna bola na zranenia bohatá. Žiaľ, nie každý sa vie zachovať správne. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy