Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zápach a čierne škvrny na hladine potoka zalarmovali rybárov. Polícia začala trestné stíhanie
Zdielať na

Zápach a čierne škvrny na hladine potoka zalarmovali rybárov. Polícia začala trestné stíhanie

LUČENEC / V areáli lučeneckého priemyselného parku sa do vody dostali ropné látky. Inšpektori životného prostredia už zistili, že unikli z areálu jednej z firiem. Situáciu sledujú aj rybári.

Neprirodzený nepríjemný zápach a čierne škvrny. To, že niečo nie je v poriadku si všimol jeden z rybárov. Prípad ihneď začali riešiť nielen inšpektori životného prostredia, ale aj policajti. Z niekoľkých miest zobrali vzorky vody. "Boli oslovené viaceré inštitúcie ako napríklad kontrolné chemické laboratórium. Budú vykonané aj expertízne skúmania. Bližšie informácie k prípadu nateraz nie je možné poskytnúť," povedala banskobystrická policajná hovorkyňa Petra Kováčiková. 

"Slovenská inšpekcia životného prostredia riešila mimoriadne zhoršenie vôd v Priemyselnom parku Lučenec - Juh, ktoré sa prejavilo výskytom ropných látok v hydromelioračnom kanáli," uviedol Michal Kortiš zo Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Škodlivé látky sa kanálom dostali do potoka, ktorý sa vlieva do ďalšieho a ten do rieky Ipeľ. Znepokojení preto zostali aj rybári.

"Nevieme, že o čo ide. Aké chemikálie, vôbec," povedal predseda Obvodnej organizácie rybárskeho zväzu Fiľakovo Vojtech Szabó. Rybári zatiaľ nespozorovali, že by sa ropné látky dostali do rieky Ipeľ, nevšimli si ani žiadne uhynuté ryby. "Aj tam sme boli hore úplne, kde sa spájajú tie potoky, ale nezbadali sme tam vôbec nič," dodal Szabó.

Pracovníci inšpekcie už vedia, kto môže za toto znečistenie vody. Vo firme už vykonali kontrolu. "Bolo zistené, že ropné látky unikli z areálu z jednej zo spoločností," povedal Kortiš. Či ale firme udelili pokutu alebo nariadili nejaké nápravy, vo svojom oficiálnom stanovisku neuviedli. Polícia aj oni čakajú na rozbory vody. Na uvedom mieste fungujú dve firmy. Majiteľ drevárskej firmy v posledných dňoch žiadnu kontrolu nemal.

"U nás žiadne ropné látky neprodukujeme, ani nevznikajú pri výrobe nábytku žiadne nebezpečné látky, ktoré by mohli znečistiť či už ovzdušie, či už vodu. Čiže z nášho výrobného prostredia tieto závady určite nepochádzajú," povedal majiteľ drevárskej firmy. Mohlo by ísť teda o firmu na spracovanie plastov, ktorá je už v konkurze. Zástupca spoločnosti, ktorý má podľa zamestnankyne ako jediný oprávnenie kontaktovať sa s médiami, bol odcestovaný a telefón nedvíhal. "V tejto súvislosti sme začali trestné stíhanie pre trestný čin ohrozenia a poškodenia životného prostredia," uviedla Kováčiková.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy