Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ľuďom začali chodiť obálky. V kauze podvodného prepoistenia padlo trestné oznámenie
Zdielať na

Ľuďom začali chodiť obálky. V kauze podvodného prepoistenia padlo trestné oznámenie

PREŠOV / V kauze podvodného prepoistenia viac ako 50 ľudí z prešovskej lokality Stará tehelňa padlo trestné oznámenie. Jedným z poškodených je aj známy prešovský aktivista. Ten si z poisťovne vypýtal svoju prihlášku. Bol na nej falošný podpis.

"Ďakujeme, že máte záujem stať sa našim klientom," s podobnými slovami prišiel zo zdravotnej poisťovne list desiatkam obyvateľov Starej tehelne. A to napriek tomu, že podľa svojich slov nič nepodpísali. Oklamaných je podľa jedného z oklamaných viac ako 50. 

V rovnakom období prišli do komunitného centra desiatky podobných listov od zdravotnej poisťovne. Poštu dostali aj takí, ktorí už roky žijú v zahraničí, alebo sú už nejaký čas za mrežami. "Sú medzi nimi takí, ktorí sú v nápravnovýchovných ústavoch," vraví podvedený Igor Dužda. 

"Bohužiaľ, to nevidíme prvýkrát. Aj v minulosti boli problémy s hromadným prepoisťovaním. Niektorí ľudia využívajú nízke finančné gramotnosti marginalizovaných skupín obyvateľstva," povedal splnomocnenec vlády SR  pre rómske komunity, Ábel Ravasz. 

Trestné oznámenie, ktoré podal Igor Dužda už prokuratúra odstúpila polícii. Avšak nahnevalo ho to, čo nasledovalo potom. Po oslovení  TV JOJ spred dvoch týždňov zdravotná poisťovňa reagovala, že jeho prihlášku považujú za neplatnú. On však má v rukách čierne na bielom iba to, že ak ju nevezme späť, od nového roka sa stáva ich klientom. "Poisťovňa UNION pre médiá povedala, že oni označili za neplatné, ale ja nemám list, že moja prihláška je neplatná," povedal Dužda. "Nedám späťvzatie stávam sa ich klientom, to je absurdné," dodal. 

Za absurdné to považuje aj renomovaný právnik. Človek podľa neho nemôže vziať späť to, čo nepodpísal. "Ak poisťovňa niečo chce od občana, tak možno prehlásenie, že podpis nie je jeho, ale žiadať od občana, aby zobral späť niečo, čo nevykonal, je absolútnym právnym nezmyslom," myslí si právnik Pavel Hagyari. 

"Tak, ako sme uviedli v predchádzajúcom vyjadrení, neevidujeme platnú prihlášku podanú na Vami spomínané meno na základe, ktorého by mohlo dôjsť k zmene zdravotnej poisťovne. Vami spomínaného pána o neplatnosti jeho prihlášky upovedomíme prostredníctvom listu," uviedla poisťovňa. 

Igor Dužda tak napokon nič späť vziať nemusí. Odpoveď na to, že či poisťovňa kontaktovala aj ďalších klientov, pri ktorých je podozrenie z falšovania prihlášky, sme sa už nedozvedeli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy