Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Incident s políciou zachytili na kameru. Miestni zo Šace obviňujú policajtov z porušenia práv
Zdielať na

Incident s políciou zachytili na kameru. Miestni zo Šace obviňujú policajtov z porušenia práv

KOŠICE / V pondelok nadránom sa v košickej časti Šaca odohral incident medzi políciou a skupinou miestnych obyvateľov, ktorí teraz policajtov obviňujú z porušenia práv a z hrubého zaobchádzania. Niekoľko rodín zo sídliska si vraj chcelo len vypiť a pri hudbe osláviť príchod kamarátov z Anglicka. Údajne to prekážalo jednému z hliadkujúcich policajtov, ktorý sa to rozhodol prerušiť, až prišlo na rad zatýkanie. Upozorňujeme, že zábery v priloženej reportáži nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Nočný incident sa odohral na čerpacej stanici. Rómovia tvrdia, že nikoho nerušili ani nikomu neprekážali. Napriek tomu skončil jeden z nich s putami na rukách a na zemi. "Celý som modrý, odpor som nekládol," povedal zadržaný účastník oslavy Marián Kuchár. 

Skupina priznáva, že popíjali tvrdý alkohol, ktorý si kúpili na čerpacej stanici, dodávajú ale, že ich tam poslal sám policajt, pretože medzi panelákmi boli hluční. "Prišiel nás upozorniť, že rušíme nočný kľud. Áno, rešpektoval som to, povedal som mu, že áno, je 23.00 hodín, odchádzame na benzínku. Je tam priestranstvo, sú tam stoličky, tam si vypijeme," dodal Kuchár.

O pol štvrtej ráno vznikol konflikt. "Policajná hliadka prítomné osoby upozornila, že požívanie alkoholických nápojov na verejne prístupných miestach je zakázané a dopúšťajú sa protiprávneho konania," uviedla policajná hovorkyňa v Košiciach Jana Mesárová. 

Partia ľudí si podľa svojich slov vypýtala povolenie od pracovníčok čerpacej stanice. "Povedali, že nie, nevadí. Potom on začal krúžiť okolo benzínky. Nevedel ako nás má vyprovokovať," uviedol Kuchár. "Prítomné osoby boli zjavne pod vplyvom alkoholu a správali sa agresívne. Policajt sa snažil vec upokojiť a vec riešiť pokojným spôsobom, pričom prítomné osoby sa naďalej správali agresívne a agresivita sa stupňovala," dodala Mesárová. 

Zadržaný muž tvrdí, že to síce niektorí prehnali, no po výzve policajtov, že ho predvádzajú na políciu neprotestoval a súhlasil. "Ja som do auta nasadol sám. Je to aj monitorované," povedal zadržaný muž. K zákroku a k spútaniu muža malo dôjsť až po tom, čo si hliadka na pomoc privolala kolegov. Napriek výzve policajtov opakovane otváral dvere na aute. "Až po opakovaných upozorneniach, aby osoba neotvárala služobné vozidlo a od výzvy, aby upustila od tohto konania, na ktoré nereagovala, boli voči osobe použité donucovacie prostriedky," povedala Mesárová. 

Znepokojení obyvatelia košickej Šace sú presvedčení o tom, že išlo o úmyselné vyvolanie konfliktu zo strany muža zákona. "Pán policajt je voči mne zaujatý," povedal Kuchár. "Snažíme sa to upokojiť a riešiť to právne," uviedol rómsky kráľ Róbert Botoš. 

"Kamerové záznamy z miesta udalosti budú predmetom prešetrovania zo strany nadriadeného, ktorý podľa doterajších zistení vyhodnotil služobnú činnosť príslušníkov policajného zboru a samotný služobný zákrok za zákonný a adekvátny," povedala Mesárová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy