Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Doživotne odsúdení majú po novom možnosť podmienečného prepustenia. Psychológ to ale nevidí tak ružovo
Zdielať na

Doživotne odsúdení majú po novom možnosť podmienečného prepustenia. Psychológ to ale nevidí tak ružovo

BRATISLAVA / Všetci doživotne odsúdení na Slovensku už budú mať možnosť podmienečného prepustenia. Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorá už vstúpila do praxe. A to na návrh Európskeho súdu pre ľudské práva. Podľa neho je neľudské, aby boli vo väzení s vedomím, že sa nikdy nedostanú von. Slovákom sa to veľmi nepáči.

Takzvané absolútne doživotie je v kontexte medzinárodného práva v rozpore so základnými ľudskými právami a slobodami, pričom uvedené konštatuje aj ESĽP v rámci svojej judikatúry. V slovenských väzniciach je aktuálne 57 odsúdených ľudí. Podľa rezortu spravodlivosti ale obava, že by sa páchatelia najzávažnejších skutkov, ľahko dostali na slobodu nehrozí. Podmienky ich prepúšťania sú totiž prísne. V novele ide o to, aby mali možnosť požiadať o podmienečné prepustenie a súd to prešetrí.

U nás trest absolútneho doživotia majú podľa rezortu spravodlivosti len dvaja odsúdení. "Táto špecifická kategória doživotne odsúdených bude mať po novom rovnakú možnosť ako ostatní doživotne odsúdení," uviedla Zuzana Drobová, hovorkyňa ministerstva spravodlivosti. A to možnosť požiadať po 25. rokoch o podmienečné prepustenie. Aktuálne na to spĺňajú podmienky až desiati odsúdení. O slobodu ale zabojovali len dvaja z nich. Podľa trnavského súdu ide o Viliama Hausera a Róberta Mattu, ktorí v roku 1994 zavraždili v sklade na bratislavskej Vajnorskej ceste šiestich Vietnamcov. "Zatiaľ o nich nebolo rozhodnuté. Okresný súd Trnava v jednej veci nariadil termín verejného zasadnutia," informovala Jana Kondákorová, hovorkyňa Krajského súdu v Trnave. 

V roku 2022 uplynie táto lehota na podmienečné prepustenie jednému odsúdenému a v roku 2023 uplynie trom odsúdeným. Klinický psychológ ale upozorňuje, že ak by sa stalo, že sa doživotne odsúdený dostane na slobodu, mohla by pre neho nastať silná záťažová situácia. Spoločnosť a život v nej sa totiž po 25. rokoch výrazne zmenili a podľa odborníka sa takýto človek súčasnému rýchlemu tempu života už nedokáže prispôsobiť. "On to vlastne nikdy nedobehne, on sa vlastne nikdy neadaptuje, na to aby mohol byť produktívny. V každom prípade to dokáže zvládnuť do tej miery, aby prežil," vysvetlil klinický psychológ Dušan Kešický. 

Podľa psychológa je u takýchto ľudí nevyhnutná pomoc zvonka. Ideálny by bol podľa neho dohľad kurátora. Ako by na doživotne odsúdeného doľahli zmeny v spoločnosti, sa totiž odhadnúť nedá. A po prepustení môže nastať šok. "No prúdi mu niečo chaotické nekoordinované, že on v tomto stave nedokáže nič iné sledovať, len také základné potreby. Tá bezradnosť z toho nového stavu nastúpi až neskôr," dodal Dušan Kešický. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy