Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
TV JOJ: Syn mal dodať zbrane na plánované vraždy prokurátorov, otec za plánovanie vraždy už sedel
Zdielať na

TV JOJ: Syn mal dodať zbrane na plánované vraždy prokurátorov, otec za plánovanie vraždy už sedel

KOMÁRNO / Z policajnej razie Virtuóz vyplynuli zaujímavé prepojenia. Ide najmä o páchateľov, ktorí dodali zbrane na plánované vraždy prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho. Jeden z obvinených v tejto veci je právnický koncipient Adam H. z Komárna. Pritom trestnú minulosť má podľa Najvyššieho súdu aj jeho otec Daniel H.

Adamov otec dostal šesť a pol ročný trest za prípravu vraždy, ktorý si už aj odpykal. Okrem toho podľa informácií televízie JOJ, polícia o ňom ako o páchateľovi uvažovala aj v prípade poliatej ženy kyselinou. K tomu došlo ešte 12. apríla v Nových Zámkoch. V prvom prípade ide o trestný čin prípravy vraždy spolupáchateľstvom, a to ešte v roku 1999. Z rozhodnutia Najvyššieho súdu vyplýva, že páchatelia sa na zabezpečení nájomného vraha dohodli na stretnutí v Komárne. Zlikvidovať chceli Jozefa K. v okrese Trenčín. "V predmetnej veci rozhodoval Najvyšší súd SR na verejnom zasadnutí dňa 8.októbra 2014 v Bratislave," píše sa v stanovisku Najvyššieho súdu SR.

V prípade útoku kyselinou išlo o Adrianu, ktorá zomrela. Daniel H. bol jej expartner a pôsobila s ním v spoločnej firme. Medzi sebou mali mať nezhody. Na deň spáchania skutku má ale bývalý partner alibi. Mal byť na Ukrajine. "Vyšetrovateľ policajného zboru vedie v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci pre obzvlášť závažný zločin zabitia. V prípade prebiehajú procesné úkony, ktorých zverejnenie by mohlo vyšetrovanie zmariť, alebo sťažiť," informovala Renáta Čuháková, hovorkyňa KR PZ Nitra. 

​Podľa psychológa konanie syna Daniela H. nie je náhoda. "Ten morálny a hodnotový systém sa u dieťaťa vytvára predovšetkým v rodine a na tomto sa stavia a je veľmi slabý predpoklad, že by sa on nejakým spôsobom v budúcnosti v jeho vyššom veku menil. To dieťa je akoby predpripravené na nejakú rolu v živote," vysvetlil Dušan Kešický, klinický psychológ. 

Zbrane na likvidáciu prokurátorov

S Danielom H. sa pokúsila skontaktovať aj TV JOJ, aby dostal priestor na vyjadrenie, aký postoj má ku konaniu syna. Telefón mal ale vypnutý. Jeho syn Adam mal získané samopaly od kumpána Dávida Sz. predať za 2 500 eur Zoltánovi Andruskóovi. Ten ich mal posunúť Miroslavovi Marčekovi a Tomášovi Szaboovi. Obaja sú obvinení v kauze popravy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Aj preto si polícia posvietila aj na Adama H. "Domové prehliadky boli vykonané aj v objektoch, ktoré súvisia s osobou Adam H.," informovala Denisa Baloghová, hovorkyňa PPZ SR. 

Adam H. je vyštudovaný právnik, ktorý už pracoval ako koncipient. "Vyššie vzdelanie, nech aj právnické nie je v rozpore s protizákonným konaním, pretože tu ide len o spôsob ako on nakladá s intelektom," objasnil Dušan Kešický.

Šufliarsky má stále ochranu

Postup a napredovanie polície vo vyšetrovaní prípadu plánovaných vrážd dvoch prokurátorov a advokáta oceňuje aj jeden z poškodených, bývalý 1. námestník generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky. Okrem toho priznáva, že je stále obozretný a pod policajnou ochranou. "Bezpečnostné opatrenia trvajú, určitým spôsobom alebo formou. Nemôžem to špecifikovať. Prokurátor sa musí naučiť s takouto situáciou vysporiadať, žiť," povedal Peter Šufliarsky. 

Podľa Šufliarskeho je v tejto veci priorita motív. "Najdôležitejšie je, aby sa objasnil spôsob, akým sme mali byť usmrtení. Predovšetkým aj dôvod. Čo viedlo páchateľov k tomu, aby si dovolili siahnuť na život prokurátorom respektíve advokátovi," dodal Peter Šufliarsky.

Adamovho kumpána, Davida Sz. zobrali cez víkend do väzby. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy