Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Masívny úhyn rýb v okolí Nových Zámkov. Dôvodov môže byť viac
Zdielať na

Masívny úhyn rýb v okolí Nových Zámkov. Dôvodov môže byť viac

NOVÉ ZÁMKY / Južne od Nových Zámkov, upozornili ľudia na sociálnej sieti na veľký úhyn rýb. Podľa zoológa štátnej ochrany prírody, ktorý podal trestné oznámenie, môžu byť príčiny rôzne. V každom prípade je to už druhý masívny úhyn v rieke Nitra v prebehu dvoch mesiacov.

"Zatiaľ na tomto jednom úseku, na 100 metroch bolo zistených tých 964 kusov uhynutých rýb, ktoré patrili do 14 druhov," uviedol zoológ Jozef Lengyel, Štátna ochrana prírody SR. Mŕtve ryby sa nachádzali na hladine rieky Nitra v smere od južného okraja Nových Zámkov po takzvaný Komočský most, čo sú necelé 3 kilometre. Zjavili sa po prudkých sobotňajších dažďoch. "To môžu byť splachy pesticídov z okolitých polí, umelých hnojív, alebo niektorí rybári zistili, že do rieky Nitra sa vypúšťajú aj domáce odpadové vody, sú tam, ako som si všimol aj vývody rôznych potrubí a je tam aj vývod miestnej čističky odpadových vôd," vysvetlil Jozef Lengyel. 

​Išlo o pomerne čerstvo uhynuté ryby, vrátane boleňa dravého, prioritnej ryby z hľadiska ochrany prírody a ďalšie dravce ako sumce, zubáče a šťuky. Uhynuli aj ryby, ktoré sa držia pri dne a teda to, čo ich zabilo muselo byť prítomné v celom vodnom stĺpci. "Uhynuté ryby nezbierajú rybožravé vtáky ani som si nevšimol, že by ich zbierali líšky, takže pravdepodobne tieto ryby moli byť otrávené," povedal Jozef Lengyel.

Toto je už druhý prípad uhynutých rýb v rieke Nitra v blízkosti Nových Zámkov. Tisíce rýb z mája tohto roku podľa šetrenia inšpekcie životného prostredia sa udusili bahnom, keď prívalové dažde spôsobili následné zakalenie rieky. "Polícia prijala trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu vykonania procesných úkonov, nebudeme k prípadu poskytovať žiadne informácie,"  dodala Renáta Čuháková, hovorkyňa KR PZ Nitra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy