Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Mladá žena, ktorá prehodila cez plot novorodenca, dostala od súdu 20 rokov
Zdielať na

Mladá žena, ktorá prehodila cez plot novorodenca, dostala od súdu 20 rokov

PREŠOV / Mladá dievčina má na krku obžalobu z vraždy, keď spôsobila smrť svojho čerstvo narodeného dieťaťa tým, že ho po narodení prehodila cez plot. Podľa trestného zákona jej hrozí aj viac ako 20 rokov za mrežami. V pondelok súd vzniesol rozhodnutie, rozsudok však ešte nie je právoplatný.

Ženu súd uznal vinnou z obzvlášť závažného zločinu vraždy. Rozsudok súdu zatiaľ nie je právoplatný, čaká sa na reakciu prokuratúry a obhajoby. Obhajoba od začiatku trvala na tom, že ide o vraždu novonarodeného dieťaťa matkou, za čo by jej hrozila nižšia trestná sadzba. 

Prokurátor si ponechal čas na odvolanie, obžalovaná sa odvolala hneď na súde. Rozhodnutie bolo podstúpené na krajský súd. 

Ide o prípad ešte z roku 2015

Mladá, vtedy len 18-ročná dievčina, sa pred polnocou zobudila na pôrodné bolesti. Pred chatrčou v osade spontánne porodila a dieťa potom podľa obžaloby prehodila cez plot k susedom. Rodina ju bráni, že spanikárila."To nebola klasická vražda, lebo ona ho nezabila sekerou alebo nožíkom dopichala," obhajoval otec obžalovanú. 

Podľa záverov znalkyne sa obžalovaná viac bála trestu od otca ako dôsledkov toho, čo urobila. "Ona sa ho bála aj pri iných veciach, keď ju trestal otec. Jej jedinou obavou bola obava z trestu za daný skutok," konštatovala psychologička. "Ja nemyslím, že sa ma bála, ona nebola príčetná," reagoval otec. 

Tehotenstvo zo strachu pred rodinou tajila

Psychologička jej správanie a uvažovanie označila za detinské. A jej riešenie problému, pred ktorým sa vtedy uprostred noci ocitla, za jednoduché až primitívne. S jediným cieľom, rýchlo sa zbaviť problému."Tvárila sa, že sa ten problém vyrieši sám. A vyriešila ho tak skratovo, impulzívne, ako ho vyriešila," poznamenala psychologička. 

Pred súdom už v minulosti vypovedala psychiatrička. Podľa nej dievčina bola pri zmysloch a dobre vedela, čo robí. Obhajoba tvrdí, že to úmyselná vražda nebola. Mladá dievčina pred súdom až na to, že poprela svoju vinu, veľa nepovedala. Psychologička sa ale v minulosti zverila, prečo dieťa po pôrode cez plot prehodila."Som sa jej pýtala, hovorila, že susedia nemajú malé deti, tak nech majú," dodala psychologička. 

Dvaja kolegovia sa mali stretnúť kvôli splátke dlhu. V aute ale došlo ku konfliktu a chladnokrvnej vražde. Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy