Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ak cestujete na dovolenku, pozor na autokamery. Zisťovali sme, v ktorých krajinách ich môžete používať
Zdielať na

Ak cestujete na dovolenku, pozor na autokamery. Zisťovali sme, v ktorých krajinách ich môžete používať

BRATISLAVA / Chystáte sa na dovolenku autom? Teraz by mali zbystrieť pozornosť všetci vlastníci autokamier. Ich používanie v zahraničí totiž nie je také isté ako na Slovensku. Prečítajte si, aké pravidlá platia napríklad v Chorvátsku, Taliansku, Rakúsku či v Slovinsku.

Máte vo vozidle kameru a na zázname nahratého vinníka nehody? Pomôže vám to jednoduchšie vyriešiť poistnú udalosť, pozor si ale musíte dať na to, čo s nahrávkou urobíte. Na Slovensku platí, že na zverejnených záberoch z kamery vozidla nesmú byť identifikovateľní ľudia. Vrátane tvárí je rovnako potrebné zatrieť aj evidenčné čísla iných áut. Napríklad v takom Rakúsku nestačí ani to. 

"Použitie kamery v AT nie je taxatívne zakázané, ale je potrebné, aby záznamy neboli zdieľané vo verených sociálnych sieťach a médiách. Pre súkromné účely je to možné. Taktiež nevieme dopredu vedieť, ako zareaguje rakúska polícia pri cestnej kontrole občanov SR a ako vyhodnotí kameru na palubnej doske," vysvetlil pre TV JOJ Juraj Tomaga, hovorca ministerstva zahraničných vecí. 

Boli prípady, keď vodiči v Rakúsku dostali nemalú pokutu už len za zapnutú kameru vo vozidle. V takom Slovinsku je podľa ministerstva zahraničných vecí používanie autokamier možné len na súkromné účely, bez snímania ostatných účastníkov cestnej premávky. Ako je to v Maďarsku?

"Používanie kamier nie je ešte v Maďarsku právne upravené (nie je to zakázané), ale odporúča sa taká inštalácia výrobcami na osobné vozidlo, aby neboli narušené práva iných osôb. Trestným sa stáva až uverejnenie takýchto záznamov, napríklad na internete. V niektorých prípadoch uplatnenia škody v občiansko-právnych sporoch môže sa takýto záznam použiť pri dokazovaní, ak znalec alebo sudca súhlasí s použitím záznamu," pokračoval Tomaga. 

"Isté je, že žiadne sociálne siete, len na vlastnú potrebu," poznamenal Peter Mihálik, motoristický novinár. 

Ako je to v Taliansku a Chorvátsku?

Rovnaké pravidlá platia aj v Chorvátsku. Kamery ako také nie sú zakázané, zverejňovanie záznamov s ľuďmi bez ich súhlasu ale už zakázané je.

 "V Taliansku záznam možno použiť výslovne na obranné účely osoby, ktorá ich ho zhotovila a nesmie byť žiadnym spôsobom verejne šírený, inak totiž ide o porušenie zákona o ochrane osobných údajov," upozornil Tomaga. 

"Môže sa stať, že nejaký policajt vás zastaví a povie, že prečo si snímate ľudí v dedine. Je to vždy na individuálnom posúdení človeka a daných zákonov v danej republike. Všeobecne sa dá povedať pre EÚ, že čo nie je zakázané, je dovolené," uzavrel Mihálik.  

Španielsko

Odpoveď nie je jasná, záleží totiž od typu záznamu, na čo sa použije a ako.
"V súčasnosti totiž stále, a to aj napriek diskusiám, neexistuje výslovná úprava možnosti zhotovovania kamerového záznamu v súkromných vozidlách. Podľa názorov právnikov je to prípad od prípadu. Agentúra pre ochranu údajov (AEPD) vydala sériu usmernení, no napriek tomu nespresnila oficiálne kritérium," uviedlo ministerstvo pre TV JOJ. 

Všeobecne platí:

  •  musíte mať súhlas osoby na jej zaznamenanie
  • zachytávanie verejných snímok ciest na bezpečnostné účely je vyhradené pre štátne bezpečnostné orgány
  • v prípade nehody by mohol byť záznam z autokamery použitý (platí tu právo na účinnú obranu), ale vždy by sa mal osobitne posúdiť každý prípad
  • posledné slovo bude mať sudca. Ak ide o nahrávku, ktorá zobrazuje len moment incidentu a je prezentovaná ako dôkaz súdu, mohla by pomôcť v prípade určovania miery zavinenia.

V prípade dopravného priestupku podľa rezortu záleží práve od typu záznamu, ktorý máme a ako sme ho získali. "Napríklad, ak ide o nepretržitú nahrávku cesty (alebo záznam zhotovený pri státi vozidla na parkovisku za účelom jeho kontroly), v ktorej sa okrem nášho vozidla objavujú aj poznávacie značky iných vozidiel či tváre ľudí, môžeme porušiť zákon o ochrane osobných údajov. Užívateľ môže zaplatiť pokutu až do výšky 300 000 eur. Preto sa v ES nepovažuje za zákonné robiť nepretržitý záznam, ktorý by logicky kolidoval so základným právom na súkromie." 

Manipulácia s kamerou v aute:

Zákon o bezpečnosti cestnej premávky to chápe tak, že ak sa zníži trvalá pozornosť pri jazde, vodič môže byť potrestaný pokutou 200 eur. "Rovnako je s dôrazom na ochranu osobných údajov veľmi dôležité byť opatrný pri šírení týchto záberov prostredníctvom internetu," píše sa v stanovisku rezortu zahraničných vecí. 

Bulharsko

Každý vodič môže snímať vodičov, ktorí sa dopustili hrubého porušenia cestnej premávky, dopravná polícia prijíma záznamy od svedkov a používa ich ako dôkaz pre uloženie sankcií. Má to ale jeden "háčik", a to, že autor poskytne polícii dôkazový materiál a bude osobne svedčiť proti páchateľovi.
"Sankcie za jazdu nad povolenú rýchlosť sa ukladajú len vtedy, ak bolo porušenie riadne preukázané - technickými prostriedkami, t.j kamerou, ktorá bola schválená podľa zákona o meraní a schválená metrologickým ústavom, čiže záznam z videokamery v takýchto prípadov je nedostačujúci," podotkol hovorca ministerstva. 

Francúzsko

"Palubné kamery sú vo Francúzsku legálne, táto skutočnosť umožňuje použitie kamerových záznamov ako dôkazu na súde. V prípade havárie je používateľ palubnej kamery zodpovedný za použitie záznamov a musí čo najskôr informovať druhú stranu o ich existencii - prostredníctvom poisťovne alebo polície. Ak táto skutočnosť nie je okamžite oznámená, môže dôjsť k domnienke, že sa so záznamom manipuluje a nie je pravdivý."

Na aute vodič nemusí mať informácie o tom, že vozidlo je vybavené palubnou kamerou. Používanie záznamov je upravené zákonmi o ochrane súkromného života, základným princípom je, že to, čo sa vzťahuje na súkromný život, nemôže byť predmetom zachytávania, nahrávania, a vysielania bez súhlasu ľudí na nahrávkach.

"Pri zverejní záznamov napr. na webových stránkach, ako je YouTube alebo Facebook, platia prísne pravidlá a je potrebné „zamaskovať" ľudí alebo čísla ŠPZ vozidiel, ktoré sú na nich zachytené," upozornil ďalej rezort. 

Švajčiarsko

"Čo sa týka autokamier, tie sú vo Švajčiarsku povolené za rovnakých podmienok ako používanie mobilov a navigácie v automobiloch," uzavrel hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. 

Na hraniciach minulý rok pribudli online kamery. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy