Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Počas žatvy zhoreli dve autá. Podľa experta sú na vine vodiči
Zdielať na

Počas žatvy zhoreli dve autá. Podľa experta sú na vine vodiči

KRIŠOVSKÁ LIESKOVÁ / Oheň zachvátil dve vozidlá vzdialené od seba desiatky metrov. Stalo sa to na poli za obcou Krišovská Liesková. Jedno auto sa hasičom podarilo zachrániť, druhé zhorelo do tla. Príčina požiaru je v oboch prípadoch takmer rovnaká.

K požiaru došlo na poli počas žatvy. Nákladné auto bolo určené na odvoz zrna. Vodič ho zaparkoval na strnisku so slamou, keď sa znenazdajky vznietilo. "Stále je v opravovni, oni si na to dávajú záležať, lebo z toho žijú. Tak každý sa snaží, aby bolo hlavne pred žatvou pripravené," uviedol agronóm Arpád Harasty. "Došlo k priamemu kontaktu stebiel slamy s horúcim povrchom výfuku a následným rýchlym rozšírením požiaru na celé vozidlo," vysvetlil zisťovateľ príčin požiarov Marián Kováč. "Do minúty začalo horieť. Ja som dva hasičské prístroje vystriekal, ale to nič," dodal vodič nákladného auta. Oheň napokon uhasili až hasiči z Michaloviec, aj Veľkých Kapušian.

​Počas likvidácie požiaru začalo horieť aj ďalšie auto, ktoré bolo od nákladného vozidla vzdialené asi 50 metrov. "No ale toto je zaujímavé, že toto druhé tiež začalo horieť a vyhorelo," povedal Arpád Harasty. "Došlo k vznieteniu stebiel slamy od horúcich častí motora," dodal Marián Kováč.

Oheň úplne zničil nákladné vozidlo a čiastočne poškodil aj osobné auto. Majiteľ škodu predbežne vyčíslil na 17-tisíc eur. V oboch prípadoch je príčina požiaru takmer rovnaká. Podľa hasičského experta to ale nemuselo takto dopadnúť, keby vodiči dodržiavali predpisy. "Je zakázané pohybovať sa s vozidlami s nízkym podvozkom a hlavne s výfukovou časťou v spodných častiach vozidla po strnisku a slame," dodal zisťovateľ príčin požiarov.

Profesionálni a dobrovoľní hasiči zo siedmych staníc štartovali k rozsiahlemu požiaru do Kolárova. Horeli tam výrobné haly na spracovanie dreva:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy