Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Namiesto dievčaťa pochovali chlapca. Dlhoročnej snahe zistiť pravdu, nepomohol ani súd
Zdielať na

Namiesto dievčaťa pochovali chlapca. Dlhoročnej snahe zistiť pravdu, nepomohol ani súd

HÔRKA / Príbeh rodiny Knurovských z Hôrky sleduje TV JOJ už niekoľko rokov. Boli sme s nimi, keď podali trestné oznámenia aj pri exhumácii. Videli sme ich plakať, keď dostali odmietavé odpovede z polície či prokuratúry. A pritom nechcú nič iné, iba poznať vinníka, ktorý spôsobil, že namiesto dievčaťa mali pochovať chlapca. Prajú si, aby bol potrestaný. Ale ani zo súdu neprišla pre nich pozitívna reakcia.

V pôrodnom liste je zapísané dievča, v hrobe má ležať chlapec. Kto urobil chybu a kto je zodppovedný za niekoľkoročnú traumu Knurovcov ani polícia a ani prokuratúra neurčila. Nádejou bol súd. Pochybil pôrodník alebo súdno-lekárske pracovisko? A ak išlo o administratívny omyl prečo stále nemá Silvia v rukách doklad o tejto chybe. "Dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v Poprade odmietol opraviť to, čo lekári v Spišskej pokazili, ak je chlapec môj," uviedla Silvia Knurovská, mama dieťaťa. 

Silvia verila, že sa po súdnom procese dozvie, kto pochybil a spôsobil jej psychickú ujmu a príde aj odškodnenie. Po rokoch trápenia a neistoty, zaznel na Okresnom súde v Spišskej Novej Vsi rozsudok, ktorý ale nebol v prospech rodičov. "Rozsudok v mene Slovenskej republiky. Súd žalobu zamieta, konanie žalovaných, má za to súd, že nespĺňa znaky neoprávneného zásahu, a preto ním žalovaní ani nemohli zasiahnuť do práva žalobcov na ochranu osobnosti," vyniesla rozsudok sudkyňa. 

Spiškonovoveská nemocnica a aj súdnolekárske pracovisko v Poprade uznali chybu, vyjadrili ľútosť, ale nespôsobili svojim konaním ujmu rodine. Súd sa opieral o znalecké posudky, stav dieťaťa po pôrode i o to, že sa malo narodiť mŕtve. Podľa súdu tak nastali okolnosti, ktoré mohli mať vplyv na určenie pohlavia vizuálne v pôrodnici a neskôr pri pitve. 

Rozsudok si osobne neprišla vypočuť žiadna zo strán sporu. Sudkyňa ale oznámila, že všetci zainteresovaní dostanú rozhodnutie písomnou formou a budú sa môcť odvolať. Po vynesení rozsudku sa TV JOJ podarilo telefonicky spojiť so Silviou Knurovskou. "Vnímam to ako veľké sklamanie od pani sudkyni. Čakala som, že aspoň súdy začnú na Slovensku konať a začnú riešiť veci, ktoré polícia nedokázala," uviedla Silvia Knurovská. 

Silvia je ale zvedavá na plné znenie rozsudku a pôjde ďalej. Chce poznať konkrétneho vinníka a jeho trest. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy