Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Známych je viacero prípadov, keď osoba prežila pád z veľkej výšky. Kde je hranica ľudského tela?
Zdielať na

Známych je viacero prípadov, keď osoba prežila pád z veľkej výšky. Kde je hranica ľudského tela?

BRATISLAVA / Stredajší deň by sa dal nazvať aj čiernou stredou. Záchranárov v hlavnom meste privolali k trom udalostiam, z ktorých sa dve skončili tragicky. Poznáme nejeden prípad, keď osoba prežila pád z veľkej výšky. Aké má ľudské telo hranice a kedy môže človek pád prežiť?

Záchranárov v hlavnom meste privolali v stredu k trom udalostiam, z ktorých sa dve skončili s tragickým koncom. Muž a žena pád z 5.teho a 6.teho poschodia neprežili. 17-ročné dievča, ktoré spadlo z vyhliadkového UFA nad mostom SNP prežilo. Kedy môže ľudské telo pád prežiť a kedy naopak nie. Známe sú totiž prípady, keď z okna vypadlo aj malé dieťa a prežilo bez vážnych následkov.

Podľa lekárov je možné pád do výšky druhého poschodia prežiť bez ujmy na zdraví."Ale čo je rozhodujúce, samozrejme, je rýchlosť dopadu, ktorá sa zvyšuje výškou. Takže z výšky nejakého 6 - 8. poschodia tá rýchlosť tela pri dopade na zem je okolo 80 km/h a telo nie je chránené. Takže záleží od toho, na aký povrch dopadne. Keď sú to kríky alebo stromy, tak to stlmí ten náraz, takisto, keď niekto dopadne na osobné auto na strechu, preliačenie tých plechov tiež stlmí trochu ten náraz," informuje lekár Viliam Dobiáš

Aj dlhoročný lekár a záchranár Martin Balko zasahoval v množstve prípadov, kedy sa priam zázrakom nikomu nič nestalo. "Niektoré raritné prípady - dieťa, ktoré padlo z deviateho poschodia a po svojich odkráčalo domov, pretože padlo do 4-metrového závanu čerstvého snehu. Vlastne prepadlo tým snehom, sneh pohltil tú kynetickú energiu a to dieťa vyviazlo prakticky bez zranení. Takisto zo štvrtého poschodia dospelého človeka, ktorý prepadol cez strom," hovorí Balko. 

Podobných prípadov je viac

Pád z 5. poschodia internátu v Prešove prežila vlani 15-ročná študentka. I keď s vážnymi zraneniami, ktoré si vyžiadali operáciu. Bohužiaľ, toľko šťastia nemal mladý vojak, ktorý tento mesiac vypadol z balkóna na 4-tom poschodí.

Podľa uznávaného lekára Viliama Dobiáša je prežitie akéhokoľvek pádu z výšky vyššej ako 6. až 8. poschodia skôr rarita ako pravidlo. On sám si pamätá prípad keď z 11. poschodia vypadlo 4-ročné dieťa a akoby zázrakom prežilo."Očakávali sme, že to bude len skonštatovanie úmrtia, ale to dieťa padlo na pletivo, ktoré bolo na plocho, takže vlastne dopadlo akoby kvázi do siete. Nebolo ani v bezvedomí a malo len zlomeninu dolnej končatiny. Prežilo to prakticky bez trvalých následkov," dopĺňa Dobiáš. 

Podstatná je rýchlosť dopadu

"Dá sa povedať, že zhruba do výšky druhého poschodia sa dá vypadnúť alebo skočiť bez ujmy na zdraví, ale čo je rozhodujúce, samozrejme, je rýchlosť dopadu, ktorá sa zvyšuje výškou. Takže z výšky nejakého 6 - 8. poschodia tá rýchlosť tela pri dopade na zem je okolo 80km/h a telo nie je chránené. Čiže ak havarujete pri rýchlosti 80km/h v aute, tak je chránený plechmi aj keď nie je pripútaný, čiže nejaká ochrana tam je. Pri takomto páde nie. Takže záleží od toho na aký povrch dopadne. Keď sú to kríky alebo stromy, tak to stlmí ten náraz, takisto, keď niekto dopadne na osobné auto na strechu, preliačenie tých plechov tiež stlmí trochu ten náraz. Záleží aj v akej polohe je telo, pretože, keď tou rotáciou dopadne na hlavu, tak dochádza k ťažkému poraneniu mozgu a to sú stavy nezlučiteľné so životom. Ale aj keď odpadne na plocho, tak aj to vnútorné krvácanie je faktorom, ktorý môže človeka zabiť," myslí si Dobiáš. 

Viac o páde dievčaťa z vyhliadky na bratislavskom moste v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy