Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Testy DNA i dokazovanie sú v jeho prospech, polícia ho napriek tomu obviňuje z pokusu o znásilnenie
Zdielať na

Testy DNA i dokazovanie sú v jeho prospech, polícia ho napriek tomu obviňuje z pokusu o znásilnenie

RAKÚSY / Maroš Oračko už niekoľko mesiacov bojuje za svoju nevinu. Odmieta obvinenie z pokusu o znásilnenie, ktorého sa mal podľa polície dopustiť. Po roku polícia i prokuratúra rozhodli.

Maroš je stále obvinený z trestného činu znásilnenia v štádiu pokusu. Mal sa ho dopustiť takmer pred rokom, začiatkom mája na cyklistickom chodníku medzi Spišskou Belou a Tatranskou Kotlinou. Mal napadnúť mladú korčuliarku. Po tom ako ho policajti zadržali, sudca ho poslal do väzby. Z nej ho po takmer dvoch mesiacoch dostal vtedajší starosta, ktorý sa za Maroša zaručil. "Patrí do toho veľmi úzkeho kruhu dôveryhodných a to, že ho takto namočili a spochybnili, tak to sa dotklo aj mňa," povedal vtedajší starosta obce Rákosy Bystrík Václav.

"Prišiel som o mzdu, pošpinili mi meno, vo viacerých veciach mi poškodili," uviedol obvinený Maroš Oračko. Príbuzní i mnohí ďalší sú presvedčení o jeho nevine. Potvrdili ju aj testy DNA. Vzorky, ktoré sa dali porovnať nie sú zhodné s Marošovou DNA a vyšetrovací časový pokus ukázal, že Maroš nemohol byť v čase skutku na mieste činu. Polícia napriek tomu na obvinení trvá.

Maroš pracuje a živí svoju rodinu, teraz musí platiť aj právnika, aby očistil svoje meno a dokázal nevinu. Život sa mu veľmi zmenil a v osade to nemá jednoduché ani ako vedúci hliadky. "Dať do basy, to sa dá za jeden deň na Slovensku, ale očistiť, to aj desať rokov. Je to cigán, nikoho to nemusí zaujímať," vyjadril sa Maroš k svojmu obvineniu. 

Polícia ale prípad uzavrela, no nie zrušením obmedzenia. "Vyšetrovanie uvedeného prípadu bolo ukončené koncom februára tohto roku, a to návrhom na podanie obžaloby," povedala policajná hovorkyňa v Prešove Jana Ligdayová. S návrhom sa ale prokurátor nestotožnil a spis vyšetrovateľovi vrátil. "Za účelom náležitého zistenia a posúdenia skutkového stavu bolo prokurátorom nariadené vykonať ďalšie znalecké dokazovanie. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nie je možné poskytnúť bližšie informácie," uviedol Marián Spišák, hovorca Krajskej prokuratúry Prešov. 

Maroš uviedol, že má subjektívny pocit, že polícia nehľadá skutočného vinníka, ale zameriava sa len na neho. 

Pozrite si archívnu reportáž o tomto prípade.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy