Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lesy na Kysuciach v plameňoch. Zasahovalo až 150 hasičov
Zdielať na

Lesy na Kysuciach v plameňoch. Zasahovalo až 150 hasičov

KYSUCE / Lesy na Kysuciach boli vo štvrtok v plameňoch. Horelo na viacerých miestach. S plameňmi bojovali v Brodne, v Kysuckom Novom Meste, v Rakovej v Kysuckom Lieskovci a aj v Povine. V pohotovosti bolo 150 profesionálnych aj dobrovoľných hasičov zo Žiliny, Bytče, z celých Kysúc a dokonca aj z Turca.

Vo štvrtok napoludnie začal fúkať silný vietor, hasiči pri požiaroch zasahovali v okolí Žiliny ale aj na Kysuciach. Popoludní sa ohne rozhoreli na viacerých miestach naraz, na nohách boli profesionálni, ale aj dobrovoľní hasiči z takmer celého Žilinského kraja. "Horia kmene, stromy, horí vrstva hrabanky a haluzina ktorá je všade naokolo," uviedol Miroslav Korduliak, veliteľ zásahu HaZZ Žilina. 

​Plamene nad Kysuckým Novým Mestom v oblasti Škorčie bolo vidieť z hlavnej cesty. "Prišli sme sem prví, snažili sme sa požiar uhasiť. Malé požiare sme zlikvidovali, lenže sa zdvihol vietor a už sme to nezvládali. Museli sme volať posily," opísal situáciu Jaroslav Belko, veliteľ zásahu DHZO Kysucké Nové Mesto.

Silný vietor chlapom komplikoval hasenie, v obci Povina vznikol až na dvoch miestach, pri hasení pomáhali aj dedinčania. "Na obidvoch miestach stále zasahujú hasiči, ale stále sú tam tie ložiská," dodala Lucia Alena Dudeková, starostka obce Povina. Škody budú obrovské, hasiči pracujú s verziami, že požiare mohli vzniknúť pri manipulácii s otvoreným ohňom a nevylúčili ani úmysel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy