Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jaroslav Haščák sms správu od Mariana Kočnera odmieta
Zdielať na

Jaroslav Haščák sms správu od Mariana Kočnera odmieta

BRATISLAVA / Vo štvrtok Marianovi Kočnerovi pribudlo aj obvinenie z objednávky popravy Jána Kuciaka. Aj preto sa podľa dozorujúcich prokurátorov vyšetrovanie tejto kauzy predĺži minimálne o pol roka. Pritom už teraz disponujú veľkým množstvom zaistených stôp. Pre lepšiu predstavu - ak by sa strany zo spisu pospájali, vznikol by papierový pás dlhý takmer 4 a pol kilometra.

Spis má až 15 tisíc strán. Pritom nosné sú aj elektronické dôkazy. Len údajov z kamerových záznamov získali až 35 terabajtov. Čo je podľa IT experta mimoriadne veľké množstvo dát.

Je to niekde okolo 7 700 filmov. Prípadne dá sa na to pozrieť, že je to dajme tomu 12 tisíc hodín videa," povedal expert na kybernetickú bezpečnosť. 

"Záleží od kvality. Bežne počítače, ktoré sa dnes predávajú majú kapacitu 2 alebo 4 terabajty. Čiže je to skutočne veľmi veľa dát," hovorí Ján Trangel, redaktor živé.sk. Obrovské dáta vyšetrovaciemu tímu poskytli aj mobilní operátori, až 324 gigabajtov.

"V tomto sa zorientovať, to je naozaj náročná úloha. Na to treba vedecký prístup," dodal Zaťko. 

"To sa týkalo lokalizačných a prevádzkových údajov z tzv. betesiek. To sú tie bunky mobilné, ktoré umožňujú šírenie mobilného signálu. A tie umožňujú lokalizovať, kde sa mobily v nejakom čase nachádzali," uviedol advokát rodiny Jána Kuciaka Daniel Lipšic. V tejto veci pritom ešte aj v piatok rezonuje sms správa od Mariana Kočnera Jaroslavovi Haščákovi, ktorú zverejnil denník N. V nej ho mal informovať, čo plánuje urobiť. To ale finačník odmieta.

"Nikdy som s Marianom Kočnerom nekomunikoval, a to ani len v náznakoch, na tému fyzickej likvidácie ktorejkoľvek osoby. Nemal som žiadnu vedomosť o tom, že by Marian Kočner pripravoval úkladnú vraždu a nikdy som ho z takýchto aktivít nepodozrieval. Autenticitu SMS správ z januára 2018, ktoré citujú médiá, neviem potvrdiť. Vo svojich záznamoch som žiadnu takúto komunikáciu nenašiel," vyjadril sa Haščák. 

Podľa advokáta je treba v takýchto prípadoch kontaktovať políciu. Dôležitá je ale podľa neho hodnovernosť obsahu sms správy.

"Takáto sms môže znamenať, že môže mať niekto naozaj úmysel urobiť niečo zlé. A môže ísť o taký skutok, že by hrozila vysoká trestná sadzba a preto je povinnosť oznámiť takúto skutočnosť orgánom činným v trestnom konaní," tvrdí advokát Milan Ficek. K tomu, či je spomínaná sms jedným z dôkazov uvedených v uznesení o vznesení obvinenia Marianovi Kočnerovi, ešte nevie ani advokát poškodenej rodiny.

"Pretože budeme mať k dispozícii uznesenie o vznesení obvinenia až budúci týždeň," uviedol Lipšic. Okrem toho v tejto veci podľa advokáta nastala neštandardná situácia aj v prípade svedka Petra Tótha, doteraz totiž nečelí trestnému stíhaniu.

Jána a Martinu popravili vlani vo februári v ich rodinnom dome. Obvineniam v tejto veci už čelí 5 osôb. Prokuratúra ale ešte stále nevylúčila, že sa toto číslo môže ešte zmeniť. Pritom všetkým obvineným hrozia mimoriadne vysoké tresty.

"Obvineným hrozí väzenie až na doživotie, pretože skutok bol spáchaný z osobitného motívu," dodal Ficek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy