Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Vražda, za ktorú pykajú nevinní. Začal sa proces, v ktorom vystupuje odsúdený Jozef Roháč
Zdielať na

Vražda, za ktorú pykajú nevinní. Začal sa proces, v ktorom vystupuje odsúdený Jozef Roháč

BUDAPEŠŤ / Mimoriadna mediálna pozornosť sa v Maďarsku sústredila na súd, v ktorom vystupuje doživotne odsúdený Jozef Roháč. Zobral na seba vinu za vraždu tamojšieho podnikateľa ešte z 90. rokov, za ktorú si odpykávajú trest dvaja Maďari.

​V Budapešti sa za zatvorenými dverami začal proces, v ktorom hrá kľúčovú úlohu doživotne odsúdený Jozef Roháč. Na súde vládli prísne bezpečnostné opatrenia, ktoré súviseli s prítomnosťou niekdajšieho bosa miestneho podsvetia Tamása Portika. Novinári sa dovnútra nedostali a dianie v súdnej sieni sledovali v oddelenej miestnosti s priamym prenosom pojednávania.  

Súd rozhodoval o 23 rokov starej vražde kontroverzného maďarského podnikateľa Prisztása, za ktorú odsúdili Istvána Hatvaniho. K tej sa v auguste 2018 nečakane priznal práve Roháč. Podrobne opísal svoju účasť na vražde a na základe jeho výpovede súd nariadil obnovu konania. "Na súde boli prítomní obaja obvinení. K ničomu sa nepriznali a odmietli sa viac k veci vyjadriť," uviedol Tamásov obhajca István Szikinger. 

​Roháč na súd neprišiel. Sudkyňa iba prečítala jeho stanovisko, v ktorom zopakoval, že Prisztása zastrelil on. Hatvani a Portik sú podľa neho vo väzení neprávom. "Pán Roháč napísal list, že niečo o prípade vie a nakoniec sa priznal, že spáchal tento zločin, za ktorý dostal trest môj klient," dodal Szikinger. 

Roháč až nedávno na polícii vypovedal, že za vraždou Prisztása stála rusko-urajinská mafia. Kontrakt mu údajne sprostredkoval muž zo Slovenska, ktorý už nežije. Roháč je momentálne v pozícii svedka. Ak súd zbaví Hatvániho viny, začne sa nový proces, v ktorom už bude čeliť z obžaloby podnikateľa. Sledovaný proces s Roháčom bude pokračovať v júni.

Pozrite si reportáž o odsúdení Roháča na doživotie aj na Slovensku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy