Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Po Maďarsku aj na Slovensku. Jozefa Roháča odsúdili na doživotie
Zdielať na
Krimi

Po Maďarsku aj na Slovensku. Jozefa Roháča odsúdili na doživotie

BRATISLAVA / Jozef Roháč má právoplatný doživotný trest po Maďarsku už aj na Slovensku. Rozhodol o tom v pondelok Najvyšší súd SR, keď zamietol jeho odvolanie. Podľa výsledkov vyšetrovania sa zameriaval najmä na vraždy s pomocou výbušnín, pričom práve za túto činnosť mu bol uložený doživotný trest aj v Maďarsku.

Podľa Najvyššieho súdu SR bola vina Roháča za účasť na niekoľkých vraždách v rámci skupiny sýkorovcov preukázaná a v tejto oblasti nie sú pochybnosti. Roháč sa podľa výsledkov vyšetrovania zameriaval najmä na vraždy s pomocou výbušnín, pričom práve za túto činnosť mu bol uložený doživotný trest aj v Maďarsku.

"Nadobudli sme presvedčenie, že táto činnosť bola priam jeho koníčkom," povedal predseda senátu s tým, že iný trest v tomto prípade nebolo možné uložiť. Rovnako ako v odvolacom konaní proti zvyšku vedenia skupiny, aj v pondelok člen senátu Štefan Harabin spochybnil zákonnosť senátu s tým, že do zloženia zasahovala šéfka NS SR Daniela Švecová.

Trikrát odsúdený

Jozefa Roháča Špecializovaný trestný súd celkom trikrát po sebe odsúdil na doživotný trest v procese so skupinou sýkorovcov pod vedením Róberta Lališa zvaného Kýbel. Najvyšší súd však verdikt dvakrát po sebe zrušil. Na verejnom zasadnutí v júni tohto roku nakoniec odvolací súd vinu členov skupiny sýkorovov potvrdil, Jozefa Roháča však vylúčili na samostatné konanie. Súdu totiž nezaslal súhlas s konaním v neprítomnosti. Na zasadnutí sa nezúčastnil ani tentokrát, povolenie na konanie však dal.

Tresty pre sýkorovcov 

Najvyšší súd SR na júnovom verejnom zasadnutí potvrdil vinu aj tresty pre členov zločineckej skupiny známej ako sýkorovci. Znamená to, že šéf skupiny Róbert Lališ a člen skupiny Ivan Cupper, prezývaný Vincko, si vo väzení odsedia doživotné tresty. Ďalší člen skupiny Martin Bihári, prezývaný Rus, pôjde do väzenia na 23 rokov. Súd potvrdil aj vinu Alojza Kromku, zvaného Lojzo Čistič. Súd mu však trest neuložil, keďže si už odpykáva doživotný trest.

​Súd uznal „sýkorky“ vinnými zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z vrážd, všeobecného ohrozenia a iných trestných činov. Obžalovaní sa priamo alebo ako spolupáchatelia či účastníctvom podieľali na zavraždení bratov Diničovcov, Romana Deáka, Miloša Piliara, Alojza Házyho a Dalera Hlavačku. Podľa svedkov sa Lališ šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Živili sa vydieraním, výpalným, vraždami a inou kriminálnou činnosťou.

Gestapák Lališ

Lališ, pre svoju krutosť prezývaný v gangu aj Gestapák, bol na úteku od začiatku roku 2012. Prvý zatykač na neho vydali 24. júla 2012, postupne pribudli ďalšie. Na pojednávaní odmietol vypovedať, prečítal iba sedemstranové stanovisko. V ňom odmietol tvrdenia, že bol šéfom zločineckej skupiny a rozdelil teritóriá pôsobnosti jednotlivých skupín po smrti Sýkoru.

Tvrdil, že nikomu nedával peniaze za zločinné skutky. Ľudí zamestnával ako vodičov a personál vo svojich firmách. S vraždami Romana Deáka, bratov Diničovcov a ďalších konkurentov nemal nič spoločné. S bratislavským podnikateľom Marekom T., pôvodne žalovaným za objednávku Deákovej vraždy, na túto tému nikdy nerokoval a žiadne peniaze od neho nezobral, tvrdil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy