Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Nové poznatky v prípade vraždy Deáka. Mohlo ísť o majetky
Zdielať na

Nové poznatky v prípade vraždy Deáka. Mohlo ísť o majetky

BRATISLAVA / Vraždu Romana Deáka z októbra 1999 dosiaľ súd právoplatne neukončil. Jeho príbuzným to stále nedáva spávať. S novými poznatkami sa teraz obrátili na špeciálnu prokuratúru a dúfajú, že súd povolí obnovu konania v prípade údajného objednávateľa vraždy. Toho už momentálne nestíhajú pre uplynutie premlčacej lehoty.

Rodičia Romana Deáka tvrdia, že motív jeho vraždy treba hľadať niekoľko mesiacov pred ňou. Kontroverzný podnikateľ investoval koncom roku 1998 do výstavby bytového domu Butterfly na bratislavskom sídlisku Dlhé diely. Súčasťou obchodu bola notárska zápisnica, ktorá ho zaviazala vložiť na účet dnes Europolom hľadaného advokáta Juraja Almášiho sumu 30 miliónov korún. Veľkú časť z tohto obnosu mali získať dedičia po zavraždenom bossovi Róbertovi Diničovi. Rodičia Romana Deáka, ktorí do projektu vložili vlastné úspory, mali na oplátku získať jeden z bytov v novostavbe.

Krátko po pohrebe Romana Deáka mali prísť za jeho rodičmi ľudia z prostredia bratislavského podsvetia a tvrdiť, že v komplexe odcudzili jeden z bytov, za ktorý teraz požadovali šesť a pol milióna korún. Tento byt napokon zmenil majiteľa niekoľkokrát, len pred pár týždňami sa Deákovci dostali ku kúpno-predajnej zmluve z katastra, na základe ktorej o spomínanú nehnuteľnosť prišli. "S hrôzou sme zistili, čo obsahuje. Tam nie je uvedený kupujúci, sú tam len predávajúci, nemá dátum," hovorí Viera Deáková, matka zavraždeného.

Polícia z Deákovej vraždy obvinila bratislavský gang Sýkorovcov na čele s údajným bossom Róbertom Lališom. Za objednávateľa vraždy označili podnikateľa Mareka Trajtera, ktorému však nedokázali majetkový prospech či osobitný motív. V jeho prípade tak muselo byť stíhanie zastavené, pretože nešlo o úkladnú vraždu a skutok bol premlčaný. "Pripravujeme všetko tak, aby sme podali obnovu konania, pokiaľ nám to súd schváli. Vyskytli sa nové skutočnosti," hovorí Deáková.

Deákovci podali v polovici septembra podnet prokurátorovi, ktorý vykonáva dozor v kauze šiestich vrážd, o ktorej začne na jeseň nanovo pojednávať Krajský súd v Banskej Bystrici. Dôvodom je údajné prepojenie jednej z firiem, čo neskôr získala budovu po Deákovi, na Trajtera. "Ľudia z predstavenstva sídlia na tej istej adrese ako pán Trajter. Možno je to náhoda, ale to už nechám na posúdenie súdu," povedala Deáková. "Vzhľadom na to, že v tejto veci je vedené konanie na súde, nebudeme sa k nej v súčasnosti bližšie vyjadrovať," vyjadrila sa Jana Tökölyová, hovorkyňa Špeciálnej prokuratúry.

Podľa Trajtera skončilo konanie na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici právoplatným rozhodnutím a skutočnosti uvádzané v predmetnom podnete boli objasňované tak v prípravnom konaní, ako aj pred súdom. "Ja osobne som podával viaceré návrhy na preverenie majetkových dispozícií po Romanovi Deákovi, nakoľko ma uvedené skutočnosti vyviňovali. Zároveň som podľa zákona o preukazovaní pôvodu majetku bez akýchkoľvek pochybností v uvedenom konaní dokázal legálny pôvod môjho majetku," napísal v stanovisku Marek Trajter.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy