Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bývalý ruský policajt zabil 78 žien. Niektoré svoje vraždy sám vyšetroval
Zdielať na
Krimi

Bývalý ruský policajt zabil 78 žien. Niektoré svoje vraždy sám vyšetroval

MOSKVA / Bývalý ruský policajt, ​​ktorý už bol raz odsúdený na doživotie za vraždy 22 žien, bol v pondelok v Irkutsku na Sibíri uznaný vinným zo zavraždenia ďalších 56 žien.

Michail Popkov, zvaný v médiách Angarský maniak, s celkom 78 vraždami s prehľadom prekonal rekord dvoch iných najznámejších sériových vrahov v Rusku.

Popkov mal "patologické nutkanie zabíjať", uvádza sa v rozsudku. Bol uznaný vinným aj z toho, že desať svojich obetí znásilnil, odsúdili ho k druhému doživotnému trestu.

Svoje vraždy vyšetroval 

Bývalý policajt vraždil v rokoch 1992 až 2007 v okolí mesta Angarsk. Prvýkrát bol odsúdený v roku 2015 za zavraždenie a znásilnenie 22 žien. Následne sa priznal k ďalším 59 vraždám, ale polícia mu tri z týchto vrážd nebola schopná preukázať.

Ešte ako policajt sa podieľal na vyšetrovaní niektorých zločinov, ktoré sám spáchal, aby odvrátil podozrenie. Zatknutý bol v roku 2012 vo Vladivostoku po rozsiahlom vyšetrovaní, ktoré sa opieralo hlavne o testy DNA majiteľov áut, ktorých pneumatiky zodpovedali stopám na miestach činu.

Odvolanie pre penziu 

Popkov sa proti verdiktu chce odvolať, uviedla s odkazom na žalobcu Alexandra Škiněva agentúra Interfax. "Vyhlásil, že chce podať odvolanie. Zrejme je nespokojný s rozhodnutím súdu odobrať mu hodnosť podporučíka, čo ho zbavuje práva dostávať penziu," povedal Škiněv.

Popkov bol podľa neho zmierený s doživotím, ale dúfal, že si uchová policajné hodnosť a penziu 24 tisíc rubľov, pretože aktívne spolupracoval s vyšetrovateľmi. Avšak 14 obetí sa až doteraz identifikovať nepodarilo.

Čistič skazených žien 

Niekdajší policajt sa označoval za "čističa" a tvrdil, že zabíjal len ženy, ktoré viedli "neviazaný spôsob života". To ale podľa vyšetrovateľov nezodpovedalo skutočnosti: do svojho auta pozýval všetky dievčatá a ženy, ktoré sa vracali neskoro domov. Najmenej tri zločiny spáchal v službe a s použitím policajného vozidla.

Príbehy masových vrahov. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy