Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Odsúdený za to, že bojoval proti Islamskému štátu
Zdielať na

Odsúdený za to, že bojoval proti Islamskému štátu

Archívna reportáž

BERN / Švajčiarsky vojenský súd odsúdil bývalého vojaka za to, že bojoval proti zoskupeniu Islamský štát v Sýrii. Johan Cosar využil svoje skúsenosti zo švajčiarskej armády na to, aby získal a vycvičil stovky mužov na ochranu kresťanských skupín pred bojovníkmi islamského štátu. Tým však porušil švajčiarsku neutralitu a z hľadiska zákona bojoval pre armádu cudzej krajiny - dostal preto trojmesačný podmienečný trest ako aj pokutu 500 frankov.

Cosar svoje činy neskrýval a naďalej je na ne hrdý. Voči rozsudku sa mieni odvolať, aj keď ten je mierny, horná hranica je až tri roky natvrdo. Johan COsar je rodený Švajčiar, jeho starí rodičia však majú sýrske korene a má príbuzných, ktorí žijú v sýrskych kresťanských komunitách.

Cosara zatkli po jeho návrate zo Sýrie a obvinili ho podľa švajčiarskeho vojenského zákonníka, ktorý zakazuje švajčiarskym občanom, aby slúžili v armádach cudzích krajín. Rozsudok je podľa portálu BBC podobný tým, ktoré si za ostatných 10 rokov vypočuli iní švajčiarski muži, väčšinou za to, že vstúpili do francúzskej cudzineckej légie. Na začiatku pojdenávania hovorkyňa armády vyhlásila: "Zákon zakazuje slúžiť v cudzej armáde. Nezáleží na tom, o akú armádu ide."

37-ročný Cosar pôvodne vycestoval do Sýrie ako novinár na voľnej nohe. Keď však videl, ako jednotky islamského štátu postupujú smerom ku kresťanským komunitám a ohrozujú ich, mal pocit, že nemá na výber a musí ich ochrániť.

Pomohol vytvoriť takzvanú Sýrsku vojenskú radu (Syriac Military Council), uskutočňoval nábory mužov a podelil sa o svoje skúsenosti získané v švajčiarskej armáde, okrem iného ich učil používať zbrane či vytvárať kontrolné stanovištia. Počas najväčších bojov velil až 500 mužom. Švajčiarsky armádny trestný zákonník však zakazuje členstvo v cudzej armáde bez jasného povolenia vlády. 

Tento zákaz má historické korene a dôvody: mladí švajčiarski muži po stáročia opúšťali svoju - vtedy ešte chudobnú - krajinu a bojovali v zahraničí. Švajčiarskych žoldnierov zamestnával Napoleon, Španielsko, Holandsko ale aj Briti. Keď však Švajčiarsko určilo svoju neutralitu, vláda sa rozhodla, že by bolo nemiestne, aby švajčiarski muži bojovali na rôznych stranách v európskych konfliktoch a zakázala im to.

Jediný pozostatok žoldnierskej tradície Švajčiarov, ktorý pretrváva dodnes, je švajčiarska garda chrániaca pápeža v Ríme.

Začiatok pojednávania s Cosarom sprevádzala menšia demonštrácia jeho priateľov a príbuzných, ktorí niesli transparenty s nápismi ako "Bojovať proti islamskému štátu nie je zločin". 

Cosar vyhlásil, že by si zaslúžil medailu a nie obvinenie, pretože "bojoval proti terorizmu" a ochraňoval kresťanskú menšinu v Sýrii pred istou smrťou.

Švajčiarska vláda však nechce vyslať signál, že bude tolerovať bojovanie v cudzích vojnách za akýchkoľvek, hoci aj "vznešených" podmienok.  

Desiatky švajčiarskych občanov vycestovali do Sýrie aby bojovali na strane islamského štátu, prípadne aby sa vydali za bojovníkov zoskupenia. Niektorí sa už vrátili a sú vo väzení. Mnohí iní sú - podobne ako tisícky cudzích členov islamského štátu - väznení v zajateckých táboroch sýrskych opozičných síl. Švajčiarsko nie je jedinou európskou krajinou, ktorá rieši, čo sa takýmito občanmi. 

Bojovať za zakázané zoskupenie, ako napríklad islamský štát, so sebou nesie tvrdší, až 20 ročný trest za mrežami. Švajčiarsky minister spravodlivosti tento týždeň vyhlásil, že chce, aby boli cudzí bojovníci súdení "priamo na mieste" v Sýrii a nie doma vo Švajčiarsku. 

Nikto však nevie, ako presne by to vyzeralo. Švajčiarska vláda by na budúci týždeň mala oznámiť svoj návrh zaobchádzania s bojovníkmi v cudzine.

Jedinou výnimkou spod zákazu slúžiť v cudzej krajine je služba vatikánskej stráže:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy