Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Najprv hľadali autá a bicykle. HAKA teraz vytvára projekt na pátranie po nezvestných
Zdielať na

Najprv hľadali autá a bicykle. HAKA teraz vytvára projekt na pátranie po nezvestných

BRATISLAVA / Takmer každý deň kolujú v médiách a na sociálnych sietiach fotografie nezvestných. Rodiny sú často zúfalé a snažia sa vypátrať svojich blízkych všetkými možnými spôsobmi. Na Slovensku sa počas minulého roka stratilo viac ako 18 000 ľudí. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa občianske združenie HAKA rozhodlo pátrať po nezvestných osobách.

Aplikácia HAKA, ktorá pomáha pri hľadaní ukradnutých áut pomohla už desiatkam ľuďom. Jej tvorcovia sa teraz pustili do novej výzvy. Hľadať nezvestných ľudí. Ak zistíte, že sa vám stratilo dieťa alebo blízka osoba, netreba čakať, treba zájsť na prvú policajnú stanicu a podať oznámenie o nezvestnosti blízkeho. V minulosti sa objavovali správy o tom, že človek musí byť nezvestný 24 hodín, aby sa začalo pátrať, no nie je pravda. Neexistuje žiadna 24-hodinová lehota.

Najväčším nepriateľom pre rodinu nezvestného je čas, toho je pri takýchto nepríjemnostiach vždy málo, niekedy rozhodujú doslova sekundy. Aplikáciu vytvoril Štefan Farkaš na vyhľadávanie ukradnutých áut. Ľudia sa často obracali na skupinu HAKA s prosbou o pomoc pri pátraní ich stratenej alebo nezvestnej blízkej osoby. "Prioritne sa chceme zamerať na pátranie po maloletých, po ohrozených občanoch, čiže tehotné ženy a dôchodcov. Z toho dôvodu už vznikla facebooková skupina CPPO, čo znamená v preklade cielené pátranie po osobách a tak isto bude do týždňa pripravená a zverejnená aj aplikácia CPPO," uviedol Štefan Farkaš z HAKA.

V aplikácii a rovnako aj v skupine CPPO budú zverejnené fotografie nezvestných. Nebudú chýbať ani detaily, kde bola osoba naposledy videná, čo mala oblečené, prípadne špecifické poznávacie znamenia, napríklad jazvy, tetovania alebo znamienka. "Bude sa dať pridať hľadaná osoba ručne, čiže keď ju niekto nahlási, my mu pošleme tabuľku, tam vyplní všetky údaje, ktoré potrebujeme na to, aby sme vedeli zverejniť inzerát a následne sa to pridá do aplikácie," povedal Farkaš.

V krátkej dobe sa autor projektu chce zamerať aj na pátranie po osobách, ktoré napríklad neplatia výživné alebo nenastúpili do výkonu trestu. "Uvítali by sme keby sa k tomu pripojila široká verejnosť, pretože takúto pomoc môžete kedykoľvek potrebovať aj vy a myslím si, že čím viac ľudí bude na tejto skupine tým väčší úspech to bude mať," dodal Farkaš.

Aktivisti z hnutia HAKA majú na konte niekoľko úspechov. Vďaka nim sa napríklad podarilo nájsť v Bratislave vozidlo, ktoré by inak majiteľ pravdepodobne už nikdy nevidel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy