Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Bývalý príslušník SIS vypovedal o sledovaní novinárov pre Kočnera
Zdielať na

Bývalý príslušník SIS vypovedal o sledovaní novinárov pre Kočnera

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V dopoludňajších hodinách Adam Valček budovu opustil v spoločnosti mladej ženy, stretol sa s neznámym asi 60-ročným mužom. To je citácia zo zápisnice, ktorej úryvky zverejnil účastník vyšetrovacieho konania - denník SME. Ide o výpoveď človeka, ktorý údajne sledoval ich investigatívneho reportéra Adama Valčeka. Novinár dal pritom v lete trestné oznámenie na Mariána Kočnera, pretože mal pocit, že ho chce zastrašiť a vie až príliš podrobné veci z jeho osobného života.

Bývalý SISkár podľa policajnej výpovede sledoval investigatívneho novinára iba jeden deň. Počkal si ho už ráno pred redakciou a potom monitoroval jeho denný režim a to, s kým sa stretol.

Vyplýva to z policajnej zápisnice, ktorú má televízia JOJ k dispozícii. Miroslav Kriak tam okrem iného uvádza nasledovné: "V dopoludňajších hodinách Adam Valček budovu opustil v spoločnosti mladej ženy, stretol sa s neznámym asi 60-ročným mužom, ktorý na Lazaretskú ulicu prišiel dodávkovým vozidlom." Ako prvý informáciu zverejnil denník SME

Sledovanie novinára

"On dostal za úlohu zistiť, či Adam Valček žije bezúhonným životom,"  vraví zástupca šéfredaktora Jakub Filo denníka SME. To na polícii priznal aj samotný Kriak: "Odstupom času malo ísť o paparazzovanie, či menovaný neužíva drogy alebo sa nepodieľa na úniku informácií bezpečnostného aparátu štátu." 

Kriak o zadaní 

S Miroslavom Kriakom sa podarilo Televízii JOJ spojiť telefonicky. To, že by investigatívneho novinára sledoval, však napriek svojej výpovedi odmieta. "Adama Valčeka som skutočne nesledoval a myslím, že Adam Valček o tom veľmi dobre vie. Nerozumiem ani tomu, prečo je slovenská verejnosť takýmto hrubým spôsobom zavádzaná. Zadanie bolo, ale ja som to zadanie odignoroval," povedal pre TV JOJ v rozhovore. 

"On ako keby nevníma tú nehoráznu závadovosť toho, čo urobil, lebo sledovať novinárov s cieľom zastrašovania je neprípustné," myslí si Filo.

 Z tajnej služby Kočner 

Bývalý SISkár zároveň do telefónu tvrdil, že si myslel, že zadávateľom je tajná služba.

TV JOJ: Stále trváte na tom, že ste nevedeli, že je za tým pán Kočner?

KRIAK:  Už potom, čo sme niektorí urobili výpoveď na polícii, som sa dozvedel, že pán Kočner si neželal, že ja som nemal vedieť, pre koho toto ide.

Polícia prípad Adama Valčeka vyšetruje ako vydieranie. V lete mu Marián Kočner poslal sériu otázok, z ktorých bolo jasné, že má prehľad o jeho osobnom živote a zdravotnom stave. Podľa Denníka N to bol práve Peter Tóth, ktorý sledovanie Valčeka a ďalších novinárov, vrátane Jána Kuciaka, zastrešoval a to práve pre Kočnera. Denník takisto uvádza že Tóth má status utajeného svedka a nachádza sa v Spojených štátoch.

Utajený svedok

"Všetky tie informácie, ktoré sú doteraz známe, nasvedčujú ten reťazec - Marián Kočner - Peter Tóth - Kriak," vraví Filo. Peter Tóth na naše otázky priamo neodpovedal. Poslal stanovisko, kde si kládol podmieny zverejnenia. Nevyjadril sa ani k údajnému pobytu v USA.

Ak by však bola pravda, že je utajeným svedkom, jeho odchod do zahraničia je jednou z možností ochrany. "Utajený svedok má určitý stupeň ochrany a je dohodou svedka a polície, ako bude táto ochrana prebiehať. Práve pobyt v zahraničí dáva takejto osobe väčší stupeň ochrany," hovorí advokát a bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok. 

Z Kriakovej výpovede sa nedá jednoznačne určiť, či utajeným svedkom je práve Peter Tóth. Ten naďalej trvá na tom, že so sledovaním novinárov nemá nič spoločne. 

Portál hnonline.sk ale zverejnil informáciu, že Tóth na polícii vypovedal o sledovaní novinárov. Zabezpečovať ho mal podľa jeho slov Norbert Bödör mladší, syn majiteľa známej bezpečnostnej služby Bonul. Na starosti mal mať technickú i finančnú stránku sledovania. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy