Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Policajti priviezli do Česka moslimského kazateľa. Obvinený je z podpory terorizmu
Zdielať na

Policajti priviezli do Česka moslimského kazateľa. Obvinený je z podpory terorizmu

PRAHA / Český moslimský kazateľ Samer Šehadeh už je znova v Českej republike. Od chvíle, kedy ho vlani obvinili z podpory terorizmu sa skrýval v arabskom svete. Ešte predtým pôsobil ako duchovný vodca moslimov aj v Bratislave.

Sámer Shehadeh je prvý Čech obvinený z podpory medzinárodného terorizmu. Skrýval sa v Mauritánii a v Jordánsku, kde ho českí detektívi vypátrali, chytili a tento týždeň priviezli do českej republiky. Hovorkyňa súdu pre TV JOJ prostredníctvom e-mailu potvrdila, že pre hrozbu úteku, ovplyvňovania svedkov a možného pokračovania v trestnej činnosti na neho uvalili väzbu. "Obvodný súd pre Prahu 5 ho zobral do väzby podľa § 67 písm. a), b), a c) trestného poriadku. Vzdal sa práva na podanie sťažnosti, preto je rozhodnutie súdu právoplatné," píše sa vo vyjadrení súdu. 

​Niekdajší pražský imám Sámer Shehadeh študoval v Saudskej Arábii, po návrate ho zvolili do čela českej moslimskej obce. Český syn palestínskych rodičov a duchovný vodca začal vyzývať moslimov v Prahe, aby nepodporovali protiteroristické demonštrácie kresťanov. Týmto spôsobom sa dostal do hľadáčika polície a tajnej služby. Pred štyrmi rokmi odišiel na Slovensko, kde pôsobil ako hlavný duchovný v mešite v Bratislave. 

Políciu bude pri výsledkoch zaujímať to, aké väzby mal na Al-Káidu. Jeho bratovi s manželkou, ktorá konvertovala na islam, mal pomôcť sa dostať do Sýrie a tí sa mali zapojiť do bojov na strane sesterskej organizácii Al-Kaidy. Podľa informácií od ich právnika. ich polícia zatiaľ nevypátrala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy