Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kočner opäť požiadal o prepustenie z väzby, zmenky už skúmajú znalci
Zdielať na

Kočner opäť požiadal o prepustenie z väzby, zmenky už skúmajú znalci

BRATISLAVA / Podnikateľ Marian Kočner podal žiadosť o prepustenie z väzby. Pre televíziu JOJ to potvrdil jeho advokát Martin Pohovej.

"Klient podal žiadosť o prepustenie z väzby z dôvodov prieťahov v konaní zo strany vyšetrovacích orgánov," uviedol Kočnerov advokát Martin Pohovej. Podnikateľ je vo väzbe pre zmenkovú kauzu. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry žiadal o väzbu pre Kočnera, aby obvinený nepokračoval v trestnej činnosti.

Kočnerov advokát nie je optimistický."Vzhľadom k tomu, že väzbu pre nášho klienta považujeme za účelovú, predpokladáme, že klientovi bude vznesené ďalšie obvinenie. Nevieme, pre akú trestnú vec, ale je zrejmé, že polícia chce klienta účelovo držať vo väzbe," povedal Pohovej pre TV JOJ.

Advokát sa nevyjadril k nedávnym domovým prehliadkam v nehnuteľnostiach Mariána Kočnera ani k tomu, ako vnímal zásah políce Marian Kočner. Pohovej pre TV JOJ uviedol, že dodnes im orgány činné v trestnom konaní ani neuviedli dôvody náhleho premiestnenia Mariana Kočnera z bratislavského ústavu na výkon väzby do Leopoldova. Presun pritom evidentne súvisel s následnými domovkami v nehnuteľnostiach v Bernolákove, na Donovaloch a v Bratislave. Pohovej tvrdí, že doteraz jeho klient nedostal vysvetlenie ani k dôvodom vykonaných domových prehliadok.

"Môžeme potvrdiť, že dnes bola dozorujúcemu prokurátorovi doručená žiadosť obvineného M. K. o prepustenie z väzby," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. "V danej veci dozorujúci prokurátor konštatuje, že jednotlivé úkony trestného stíhania, najmä výsluchy a znalecké dokazovanie, sú v podstatných častiach vykonané a teda vykonávané doposiaľ plynulo a zákonne. Väzbu v protiklade s tvrdením obvineného umocňuje ďalšie, v poradí štvrté trestné stíhanie, preto tvrdenia obvineného (pozn. týka sa tvrdenia o prieťahoch) považujeme za irelevantné," dodala. 

"Vzhľadom na to, že žiadosť bola doručená prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry dnes, bude v najbližších dňoch so spisom, po jeho preskúmaní, odstúpená sudcovi pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu," uviedla Tökölyová.

Zmenky už skúmajú znalci

Miliónové zmenky, ktoré Marian Kočner odovzdal polícii začiatkom októbra, už skúmajú znalci. Informáciu pre TV JOJ potvrdila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry. "Originály zmeniek sú predmetom znaleckého skúmania," uviedla Jana Tökölyová. 

Marian Kočner si nárokuje preplatenie miliónových zmeniek od televízie Markíza. Originály zmeniek od neho požadovali orgány činné v trestnom konaní po tom, ako ho v tejto kauze obvinili spolu s Pavlom Ruskom. Kočner tvrdí, že zmenky z roku 2000 sú pravé a chcel ich podrobiť znaleckému skúmaniu. Problém nastal v momente, keď mu takéto skúmanie zakázal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Znalecké dokazovanie ale nezrealizoval.

Pri posledných domových prehliadkach zobrali Marianovi Kočnerovi aj auto. Televízii JOJ sa podarilo nakrútiť, ako ho odťahová služba odvážala. Pozrite si exkluzívne video: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy