Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dôvodom Kočnerovho presunu má byť údajná snaha ovplyvňovať obvinených
Zdielať na

Dôvodom Kočnerovho presunu má byť údajná snaha ovplyvňovať obvinených

BRATISLAVA / Marián Kočner sa v bratislavskom ústave na výkon väzby údajne cítil takpovediac príliš sebaisto a pokúšal sa ovplyvňovať veci vo svoj prospech. Toto uviedli ako dôvod televízii JOJ dva nezávislé zdroje. A aj to mal byť dôvod, prečo ho podľa televízie JOJ presunuli do Leopoldova. Medzitým denník N priniesol informáciu, že jeden z obvinených ho označil za objednávateľa Kuciakovej vraždy.

Mariána Kočnera začiatkom týždňa previezli z Ústavu na výkon väzby v Bratislave do väznice v Leopoldove. ÚŠP doteraz tento úkon oficiálne nekomentoval. Dva nezávislé zdroje TV JOJ však potvrdili, že dôvodom má byť jeho údajná snaha ovplyvňovať obvinených z vraždy Jána Kuciaka.

Bývalá prokurátorka Eva Mišíková, ktorá dozorovala najväčšie mafiánske prípady hovorí, že takto napríklad rozdeľovali do rozdielnych väzníc členov zločineckých skupín. "Môže to byť v rámci toho, aby nedošlo k ovplyvňovaniu, pokiaľ sa tam nachádzajú také osoby, u ktorých sa to predpokladá," vysvetľuje Mišíková. 

"Vzhľadom na súčasné procesné štádium vyšetrovania nebudeme poskytovať bližšie informácie o jednotlivých úkonoch, aby sme nezmarili vyšetrovanie," povedala Jana Tökölyová, hovorkyňa Špeciálnej prokuratúry. 

Marián Kočner je momentálne vo väzbe výlučne pre obvinenie z falšovania miliónových zmeniek voči televízii Markíza. Jeho advokát povedal, že oficiálny dôvod jeho prevozu do Leopoldova nepozná. A nemá ani informácie o údajnej spolupráci jedného z obvinených Zoltána A. s vyšetrovacím tímom. Práve on totiž podľa Denníka N za hlavného objednávateľa označil Mariána Kočnera.

"Nechcem to komentovať, aby sa vyšetrovanie nijakým spôsobom nezmarilo. V médiách bolo mnoho správnych informácií ale aj nesprávnych, napríklad čo sa týka satelitných snímok," povedal advokát Daniel Lipšic. "Nad rámec poskytnutých informácií sa nebudeme vyjadrovať a ani komentovať informácie z neoverených zdrojov," vyjadril sa ÚŠP. 

"Tá výpoveď spolupracujúceho obvineného musí korešpondovať so získanými dôkazmi alebo takými, ktoré ešte len budú získané," vysvetľuje Mišíková. Zavraždený Ján Kuciak sa vo svojich článkoch venoval kauzám okolo Mariána Kočnera. Ten mu niekoľko mesiacov pred vraždou telefonoval, že naňho a jeho rodinu bude hľadať špinu. Prokuratúra však ani po zadržaní 4 obvinených nepovedala, či Kočnera považuje za možného objednávateľa. "Teraz neriešime pána Kočnera, my tu riešime 4 obvinených a potom sa budeme zaoberať tými osobami, na ktoré sa príde a ktoré budem môcť jednoznačne identifikovať, že boli objednávatelia," uviedla v stanovisku ÚŠP.
"Nebudem hlasnou trúbou a nebudem vykrikovať dopredu, po kom sa ide," informuje generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Traja obvinení dali sťažnosť proti vzatiu do väzby. Rozhodovať o nej bude senát, v ktorom je aj Štefan Harabin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy