Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
SIS vedela o Dominikovi K., ktorý je podozrivý z prípravy bombového útoku
Zdielať na

SIS vedela o Dominikovi K., ktorý je podozrivý z prípravy bombového útoku

Archívne video

BRATISLAVA / Slovenská informačná služba mala informácie o náboženskej radikalizácii a rizikovom konaní Slováka Dominika K., ktorého zadržala a obvinila česká polícia pre podozrenie prípravy bombového teroristického útoku.

SIS mala informácie o slovenskom radikálovi Dominikovi K., ktorého zadržala polícia v Prahe. Do väzby ho vzal v decembri 2017 Okresný súdo Praha 5, pričom doteraz nebolo vyšetrovanie ukončené. Česká polícia ho viní z prípravy bombového teroristického útoku.  "V rámci spravodajskej činnosti vykonávanej na úseku boja proti terorizmu a šírenia extrémizmu, vrátane extrémizmu prejavujúceho sa násilným spôsobom, SIS identifikovala rizikové správanie sa zadržanej osoby a jej náboženskú radikalizáciu a získané informácie aktívne zdieľala aj v rámci medzinárodnej spravodajskej spolupráce," vyjadril sa k prípadu hovorca SIS Branislav Zvara. 

Hovorca SIS verejnosť ubezpečil, že SIS si aj naďalej bude plniť úlohy v oblasti boja proti terorizmu, ktoré v súčasnosti patria medzi kľúčové pri zabezpečovaní bezpečnosti Slovenskej republiky a jej občanov. 

Vedeli o ňom aj českí moslimi 

Českí moslimi vedeli minimálne rok pred jeho zadržaním o jeho správaní. Na sociálnej sieti videli fotky a príspevky, ktoré nasvedčovali absolútnemu radikálnemu správaniu. Nechýbali ani vyhrážky. Organizátori ho preto vylúčili z akcie zameranej proti terorizmu. Vďaka jeho správaniu ho odhalila aj Bezpečnostná informačná služba v Čechách. Informácie o ňom následne poslali aj Národnej centrály proti organizovanému zločinu.

"My sme získali informácie a kolegovia z polície zaistili dôkazy a obvinenie. Je to našťastie ojedinelí prípad radikalizácie, vlka samotára," uviedol hovorca BIS Ladislav Šticha pre idnes.cz.  b

Mladý Slovák pochádza z obce v Sabinovskom okrese, kedysi býval v jednom z panelákov.  

Podozrenie sa potvrdilo, keď kriminalisti u neho doma vykonali prehliadku. Podľa zistení MF DNES našli chemikálie a manuály na výrobu bomby, návody, ako ju pripevniť na telo a na automobil. Muž prijal islam v roku 2015 a je praktizujúcim moslimom. Policajti sú presvedčení, že sa prikláňa k radikálnemu islamu a väzbu navrhli, pretože mali obavy, že svoj plánovaný teroristický čin v mene džihádu dokončí."Všetky chemikálie nájdené v mojom byte, mali slúžiť na domácu výrobu zábavnej pyrotechniky na oslavy Silvestra a Nového roka, čo môže preukázať moja rodina a priateľ z detstva," obhajoval sa v spise. 

Moslimovia svoj Nový rok oslávili totiž utorok, 11. septembra, kedy začali písať rok 1440. Vyšetrovanie naďalej prebieha, slovenská polícia českým kolegom poskytla potrebnú súčinnosť.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy