Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bezpečnostný analytik a expert na terorizmus sa vyjadrili k zadržanému slovenskému radikálovi
Zdielať na

Bezpečnostný analytik a expert na terorizmus sa vyjadrili k zadržanému slovenskému radikálovi

BRATISLAVA / Verejnosť šokovala správa o mladíkovi zo Slovenska, ktorého česká polícia obvinila z prípravy teroristického útoku. Aj keď navonok nie je prácu tajných zložiek vidieť, práve tento zásah českej polície je dôkazom, že bezpečnostné zložky sledujú aj sociálne siete. K prípadu sa pre TV JOJ vyjadrili aj experti.

Dvadsaťpäťročný Dominik K. pochádza z malej obce v Sabinovskom okrese. Už dlhšiu dobu žije v Prahe, kde začal vystupoval pod menom Abdul Rahman.  V Prahe navštevoval pravidelne miestne mešity. K Islamu sa hlásil od roku 2015. Na svojom facebookovom profile zverejňoval rôzne fotografie a správy, ktoré naznačovali, že môže ísť o nebezpečného človeka.    

"Výkrik, "táto zem bude naša", no dobre, na internete vidíme vidíte všeličo, problém vidím skôr v tých rôznych chemikáliách, ktoré môžu slúžiť k výrobe výbušnín. Pokiaľ k tomu je aj jednoduchý návod, ktorý slúži k výrobe jednoduchej, ale účinnej výbušnine. Tak to je niečo, čo je treba brať vážne," povedal bezpečnostný expert Andor Šándor. 

Polícia pri domovej prehliadke našla u mladíka materiál, ktorý by mohol slúžiť k príprave bomby na telo alebo vozidlo. Tvrdil, že látky a predmety mal pripravené k vtedy nadchádzajúcim oslavám Nového roku, na výrobu delobuchov. "V priebehu domovej prehliadky boli nájdené chemikálie a ďalšie predmety dôležité pre trestné konanie. Bližšie informácie ku skutkovým okolnostiam vrátane okolností radikalizácie obvineného v tejto fáze konania nemôžeme zverejňovať," vyjadrilo sa vrchné štátne zastupiteľstvo Praha. 

Obvinený sa často obliekal do odevu, podobnému tomu, aký nosia vojaci. Zdravil sa zdvihnutým pravým ukazovákom, čo je symbol oddanosti bojovníkov Islamského štátu. "Je to samozrejme aj otázka, že kto mu pomohol a ako sa zradikalizovať. Kde vlastne celý ten proces začal, kým bol ovplyvnený. Možno je kľúč je v minulosti," pokračoval expert Šándor.  

Potencionálni teroristi 

V prípade preukázania viny mu hrozí väzenie na 5 až 15 rokov. Europol odhaduje, že v Európe je asi 2200 potencionálnych teroristov, ktorí sú ako jednotlivci, alebo majú skryté takzvané spiace bunky. Teroristom nemusí byť a ani nie je vždy prívrženec Islamu. "Aj ľudia, ktorí sú mimo väzieb s teroristickými skupinami, a majú svoje osobné psychické alebo psychosexuálne problémy, že sa inšpirujú týmito teroristickými útokmi a narážajú povedzme autom," skonštatoval Jozef Klavec expert na terorizmus z Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy