Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sýria omylom zostrelila ruské lietadlo. Moskva viní Izrael
Zdielať na

Sýria omylom zostrelila ruské lietadlo. Moskva viní Izrael

Archívna reportáž

DAMASK / Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že protivzdušná obrana Sýrie zostrelila ruské vojenské lietadlo. Rusko tento akt hodnotí ako nepriateľský zo strany Izraela, keďže sa za lietadlom údajne kryli izraelské stíhačky.

Sýrska protivzdušná obrana omylom zostrelila ruské vojenské lietadlo Il-20. Za ruským strojom sa totiž kryli izraelské stíhačky, ktoré ostreľovali ciele v Sýrii. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany.

https://twitter.com/roman_tusk/status/1041967195901841408

"Počínanie Izraela, kvôli ktorému bolo zostrelené lietadlo Il-20, Rusko hodnotí ako nepriateľské," uviedlo ministerstvo obrany. Vinou Izraela podľa hovorcu ministerstva zahynulo 15 ruských vojakov a Rusko si vyhradzuje právo na odvetu. Rovnaké varovanie vyslovil aj minister v telefonáte so svojim izraelským kolegom. Ruské velenie bolo, podľa jeho slov, informované o útoku izraelských stíhačiek len minútu pred samotnou udalosťou. 

Ruské lode a potápači medzitým vylovili z mora trosky zostreleného lietadla a časti tiel posádky. Stroj dopadol asi 27 kilometrov západne od sýrskeho pobrežia. 

Damask zatiaľ žiadne vyjadrenia k incidentu neposkytol, rovnako ako ani izraelské ozbrojené sily. Tie povedali, že nekomentujú "správy z cudziny".

Rusko je spojencom sýrskej vlády a do bojov v krajine sa zapojilo v roku 2015. Od roku 2011 zo Sýrie utieklo viac ako päť miliónov ľudí a ďalších viac ako 350-tisíc ľudí prišlo o život. 

Pozrite si aj reportáž o tom, ako Sýria zostrelila izraelskú stíhačku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy