Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Od zostrelenia MH17 uplynuli štyri roky. Vinníkov smrti 300 ľudí sa nepodarilo potrestať
Zdielať na

Od zostrelenia MH17 uplynuli štyri roky. Vinníkov smrti 300 ľudí sa nepodarilo potrestať

Archívna reportáž

HRABOVO / Pre štyrmi rokmi nad východnou Ukrajinou zostrelili lietadlo malajzijských aerolínií s 298 ľuďmi na palube. Navzdory pokračovaniu práce mená zo zariadenia ruských ozbrojených síl.

Moskva všetky závery medzinárodného tímu expertov odmieta a aj napriek množstvu dôkazov stále tvrdí, že za smrť 298 ľudí nesie vinu ukrajinská armáda. 

Lietadlo na trase Amsterdam - Kuala Lumpur odštartoval z amsterdamského medzinárodného letiska Schiphol vo štvrtok 17. júla o 12:14.

Na palube bolo 298 ľudí z desiatich krajín. Väčšina pasažierov pochádzala z Holandska. Okrem nich sa nachádzali na palube občania Austrálie, Británie, Malajzie, Belgicka, Kanady, Indonézie, Nemecka, Nového Zélandu a Filipín.

​Pri prelete cez Ukrajinu, kde prebiehal konflikt medzi ukrajinskou armádou a proruskými povstalcami, bol o 15:25 stroj zostrelený. Trosky dopadli na obec Hrabovo v Doneckej oblasti ovládanej povstalcami.

Vzbúrenci predali čierne skrinky stroja malajzijským vyšetrovateľom 22. júla, tri dni po ich nájdení. 

​​Záznamníky dát letu boli ľahko poškodené, vyšetrovatelia ale potvrdili, že s nimi nik nemanipuloval a samotné nosiče nie sú nijako porušené. 

Už krátko po začiatku vyšetrovania Ukrajina a USA tvrdili, že boeing zostrelili separatisti raketou Buk dodanou z Ruska. Moskva naopak z nešťastia obviňovala ukrajinskú armádu. 

​Dve tretiny obetí tvorili Holanďania, a tak vyšetrovanie prebrali práve holandskí experti. Tí v októbri 2015 oznámili, že lietadlo zostrelila raketa Buk odpálená z východnej Ukrajiny.

Tento rok v máji pri prezentácii predbežných výsledkov vyšetrovania medzinárodný tím oznámil, že odpaľovacie zariadenie patrí 53. brigáde ruskej protivzdušnej obrany. 

Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina sa záverom vyšetrovania veriť nedá. 

Ani v jednej správe z vyšetrovania sa doposiaľ neobjavili mená, ktoré sú priamo zodpovedné za zostrelenie MH17. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy