Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Vadala je stíhaný naraz v dvoch krajinách. Možností ako vyriešiť priebeh súdnych procesov je viacero
Zdielať na

Vadala je stíhaný naraz v dvoch krajinách. Možností ako vyriešiť priebeh súdnych procesov je viacero

BRATISLAVA/RÍM / Taliansky podnikateľ Antonino Vadala je stále vo väzbe v Taliansku. Po obvinení z pašovania kokaínu a prania špinavých peňazí čaká na súdne pojednávanie. Aj keď mu v Taliansku hrozí dlhoročné väzenie, je celkom možné, že sa na Slovensko ešte vráti.

Antonino Vadala, Talian, ktorý sa usadil na východe Slovenska, mal v našej krajine veľa aktivít. Navonok pôsobil ako slušný podnikateľ, v skutočnosti ho už pred viac ako 15 rokmi spájali v Taliansku s kalabrijskou mafiou a na Slovensku sa rád stretával s vplyvnými ľuďmi, ktorí boli pre jeho biznis prospešní. Hoci spojenia s mafiánskou skupinou Ndrangheta razantne odmietol, v policajných databázach svietilo jeho meno pre inú trestnú činnosť, z ktorej ho nedávno obvinili. V Taliansku ho čoskoro čaká súd pre pašovanie kokaínu, pranie špinavých peňazí a legalizáciu príjmov z trestnej činnosti.

​Machinácie s eurodotáciami a pokus o subvenčný podvod, takto znejú tie slovenské obvinenia. Špecializovaný trestný súd už má na stole dokonca aj obžalobu, je však otázne, ako s ňou vynaloží. Keďže je Vadala stíhaný v rovnakom čase aj v Taliansku a aj na Slovensku, do úvahy prichádza niekoľko možností, ako budú justičné orgány vo veciach pokračovať. Prednosť zrejme dostane súdne konanie v Taliansku, kde mu hrozí omnoho prísnejší trest. "Je možnosť, že u nás bude trestné stíhanie prerušené a bude sa v podstate čakať na to, kedy bude možné uskutočniť úkony s konkrétnou osobou následne," uviedla Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo PFUK a PZ

Ďalšou z možností je, že Antonino Vadala znovu príde na Slovensko a to kvôli súdnemu pojednávaniu. "Je možné uskutočňovať eskorty z krajiny do krajiny, na vykonávanie procesných úkonov aj vtedy, keď je osoba iba väzobne stíhaná," informovala Lucia Kurilovská

Okrem toho každý obžalovaný má právo požiadať o konanie v jeho neprítomnosti. To znamená, že ďalšou z možností je, že na Slovensku bude prebiehať súdne pojednávanie bez toho, aby sa naň musel osobne dostaviť. "V rámci súdneho konania sa pripúšťa to, aby sa konalo aj v neprítomnosti samotného obžalovaného, musí tam byť ale jeho výslovný súhlas," povedala expertka na trestné právo.

V prípade, že by Antonino Vadala po rozhodnutí talianskeho súdu išiel do väzenia, mohol by si trest po požiadaní odpykať aj u nás, čo by účasť na konaní pred slovenským súdom výrazne zjednodušilo. Za určitých podmienok by bolo možné odstúpiť slovenské trestné stíhanie do Talianska. "To je ale posledná z možností," dodala Lucia Kurilovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy