Jasno
14°
Bratislava
Čižnár: Prokurátor, ktorý prepustil útočníka Juraja H. z väzby, postupoval povrchne
Zdielať na

Čižnár: Prokurátor, ktorý prepustil útočníka Juraja H. z väzby, postupoval povrchne

BRATISLAVA / Generálna prokuratúra si posvietila na postup v prípade zabitého Filipínca Henryho Acordu. Zatiaľ čo polícia podľa výstupnej správy postupovala zákonne, dozorový prokurátor, ktorý vydal príkaz na prepustenie obvineného z väzby, nepostupoval v súlade so zákonom.

"Generálna prokuratúra SR zistila, že prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I., pri výkone dozoru v trestnej veci od 26. 5. 2018 do 31. 5. 2018 nepostupoval v súlade so zákonom," uviedla v tlačovej správe hovorkyňa Andrea Predajňová. 

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár zároveň považuje konanie dozorového prokurátora za nedostatočné a povrchné. "V opačnom prípade by po náležitom preskúmaní vyšetrovacieho spisu musel prokurátor prijať záver, že v trestnej veci existovali dôvody na vzatie obvineného do väzby už v čase vydania príkazu na prepustenie obvineného zo zadržania," pokračuje Predajňová. 

S výsledkami a závermi preskúmania trestnej veci už oboznámili Krajskú prokuratúru v Bratislave, ktorá sa s týmito závermi v celom rozsahu stotožnila. Dotyčný dozorový prokurátor bude musieť prijať vyvodenie zodpovednosti. V súčasnosti vykonáva dozorovú právomoc prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa zároveň pozostalým poškodeného ospravedlňuje za pochybenie uvedeného prokurátora a rovnako vyjadruje hlbokú sústrasť rodine pozostalého. "Zároveň generálny prokurátor garantuje, že zo strany prokuratúry bude vykonané všetko preto, aby páchateľ skutku niesol za svoje konanie plnú zodpovednosť," dodala Predajňová. 

Polícia zaznamenala zvýšený výskyt nenávistných prejavov na sociálnej sieti v súvislosti s brutálnou smrťou Henryho. Pozrite si reportáž, ako situáciu budú riešiť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy