Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Požiar v Černobyle. Horelo jedno z najviac kontaminovaných miest v okolí elektrárne
Zdielať na

Požiar v Černobyle. Horelo jedno z najviac kontaminovaných miest v okolí elektrárne

Archívna reportáž

ČERNOBYĽ / V ochrannej zóne okolo odstavenej jadrovej elektrárne Černobyľ na severe Ukrajiny, vypukol veľký lesný požiar. Premiér Volodymyr Hrojsman v utorok ukľudňoval obyvateľov, že nie je dôvod sa niečoho obávať. Podľa úradov nebola zaznamenaná zvýšená rádioaktivita. Vedci sa ale požiaru v kontaminovanom Červenom lese obávali. Po troch dňoch, sa ho vo štvrtok podarilo uhasiť.

Stromy v 30 kilometrovej zóne okolo miesta najhoršej jadrovej havárie v histórii, stále podľa odborníkov zadržiavajú rádioaktívne čiastočky. Tie sa vzniknutým požiarom dostali znovu do ovzdušia. Vietor ich môže rozniesť nielen po okolí ale až do Veľkej Británie, upozorňujú vedci. Les, v ktorom požiar vznikol je totiž najviac kontaminované miesto po jadrovej katastrofe. 

Premiér, podľa novín Ukrajinská pravda, odkázal ľuďom, že sa nemusia znepokojovať. Požiar podľa neho nepredstavoval a ani jeho následky nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo. Namerané hodnoty radiácie sú tak, ako v Kyjeve aj v Černobyle hlboko pod prípustnou mierou. "Situácia je plne kontrolovaná," zdôraznil Hrojsman. 

S plameňmi podľa agentúrnych informácií bojovalo 126 hasičov a 29 kusov techniky, vrátane lietadiel a vrtuľníka. Podľa ministerstva ochrany životného prostredia a prírodných zdrojov požiar zasiahol až 10 hektárov zóny, zriadenej po výbuchu 4 reaktoru v roku 1986. Z okolia sa ľudia museli vysťahovať, ochranná zóna je naďalej neobývaná a rádioaktivita sa kontroluje na 39 miestach. Namerané údaje po požiare ukazujú, že hodnoty v oblasti lesa nie sú životu nebezpečné.  

https://twitter.com/chernobylguy/status/1004028212366774273

Súvisiace články

Najčítanejšie správy