Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Košiciach sa začalo disciplinárne konanie s prokurátorom Špirkom
Zdielať na

V Košiciach sa začalo disciplinárne konanie s prokurátorom Špirkom

Archívne video

KOŠICE / Na Krajskej prokuratúre v Košiciach sa začalo vo štvrtok doobeda disciplinárne konanie s prokurátorom Vasiľom Špirkom. Komisia považuje jeho verejné vystúpenie ku kauzám spojeným s bývalými ministrami Robertom Kaliňákom a Jánom Počiatkom za vážnejší typ previnenia a navrhuje finančnú sankciu. Prokurátorovi však stále hrozí aj strata funkcie.

Pred krajskou prokuratúrou sa stretli vo štvrtok ráno novinári, ktorí prišli na vypočutie disciplinárne riešeného prokurátora Vasiľa Špirka. "Po piatich nás púšťali cez kontrolu. Keď sme zaplnili miestnosť, predseda komisie vyhlásil, že vylúčil verejnosť, lebo predmetom konania sú aj živé trestné veci, ktoré nie sú zatiaľ právoplatne ukončené. Aj napriek protestom, že tieto informácie sú už verejné známe, novinári museli opustiť miestnosť," opísal z miesta reportér TV JOJ Vlado Jurek. 

V miestnosti tak nakoniec ostali iba komisia a oproti sebe sediaci špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a disciplinárne riešení prokurátor Vasiľ Špirko. Predseda komisie oznámil, že verejné rozhodnutie oznámi v piatok hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Vasiľ Špirko si za svojim marcovým verejným vystúpením stojí. "To bolo prijaté z mojich vlastných rozhodnutí, či už osoby ako prokurátora a bolo založene na mojom presvedčení, na hodnotách mojej morálky. Určite si stojím za tým svojim postupom, ktorý som uplatnil." 

Prokurátor Vasiľ Špirko z Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý dozoroval vyšetrovanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka vo veci kúpy podielu vo firme B. A. Haus od Ladislava Bašternáka, sa začiatkom marca postavil pred novinárov, kde uviedol, že bývalý minister financií Ján Počiatek a minister vnútra Robert Kaliňák mali z ministerstva vnútra prostredníctvom podozrivých aktivít vytiahnuť až 200 miliónov eur. Okrem iného uviedol, že podáva na ministra vnútra Roberta Kaliňáka trestné oznámenie za pokus o diskreditáciu jeho osoby.

Podľa Špirka sa celý príbeh začal tak, že oznamovateľ, ktorému ako obvinenému hrozil vysoký trest v inej veci, požiadal prokurátora o stretnutie. Za to, že bude rozprávať o IT zákazkach na ministerstve vnútra, chcel pre seba nižší trest. Oznamovateľ opísal Špirkovi sieť spoločností, osôb a finančných tokov.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik podal následne v apríli návrh na disciplinárne potrestanie prokurátora Vasiľa Špirka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy