Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mechanik opravoval nakladač, keď sa stroj pohol. Muž (59) zraneniam podľahol
Zdielať na

Mechanik opravoval nakladač, keď sa stroj pohol. Muž (59) zraneniam podľahol

PALÁRIKOVO / Tragický pracovný úraz, pri ktorom prišiel o život 59-ročný muž, rieši polícia aj inšpektorát práce. V areáli bývalého družstva v Palárikove sa počas opravy dal do pohybu nakladač, aj keď v jeho kabíne nikto nesedel. Mechanikovi spôsobil zranenia nezlučiteľné so životom.

Nakladač, ktorý prezimoval v garáži nevedeli pred sezónou naštartovať, zavolali preto mechanika. Milan sa ale do opráv pustil sám. "Naštartoval ho asi, neviem či na priamo, ten poklop čo je na motore sa zavrel, prichytil mu ruku a to je veľmi ťažký poklop. Zlomilo mu aj ruku, a potom začal cúvať von, ako mal plné obrátky, ruku vytiahnuť nevedel," hovorí Jaroslav Černička, zastupujúci pracovník.

Kým jeho kolega stihol dobehnúť ku garáži, nezostávalo mu iné, len volať záchranárov. Stroj, ktorý ráno nevedeli naštartovať sa dal do pohybu bez toho, aby niekto sedel v kabíne. Zrejme bol pridaný ručný plyn a zaradená spiatočka. "Pri tom pohybe prišlo k pritlačeniu poškodeného, pritlačený bol medzi konštrukciu vstupnej brány a pohybujúceho sa kolesového nakladača," vysvetľuje okolnosti tragickej nehody Róbert Bulla, hlavný inšpektor práce. 

Zraneného muža ihneď previezli do nemocnice. "Pacient bol privezený na kliniku anesteziológie a intenzívnej medicíny bohužiaľ s tak vážnymi poraneniami, ktorým podľahol," informuje Ľubica Juríková, hovorkyňa nemocnice v Nových Zámkoch. Okolnosti nehode vyšetruje nielen polícia ale aj inšpektorát práce. Zistili už niekoľko pochybení. "Týkali najmä opravy, údržby a používania pracovných prostriedkov. Inšpektorát vo veci koná, zisťuje ďalšie skutočnosti súvisiaci s vyšetrovaním predmetného úrazu. Rozsah budeme konštatovať až po ukončení vyšetrovania," dodáva Bulla. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy