Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Niekto otrávil mláďatá chráneného orla
Zdielať na

Niekto otrávil mláďatá chráneného orla

Archívna reportáž

ZEMNÉ / K otráveným orliakom morským, ktorých v nedeľu našli na poli neďaleko Zemného v okrese Nové Zámky, včera v rovnakej lokalite pribudli ďalšie. Podozrenie ochranárov sa potvrdilo. V hniezde pod miestom nálezu boli mŕtve niekoľkodňové vtáčatá. Hodnota uhynutých dravcov tak stúpla na takmer 36 tisíc eur.

"Nedostatkom potravy určite netrpeli - mali tam 4 ryby, zvyšky vodnej sliepky, krmiva tam mali dosť," komentuje úhyn Jozef Chavko zo združenia Ochrana dravcov na Slovensku. Hniezdo orliaka morského, pod ktorým našli jedného zo 4 uhynutých dravcov, bolo potrebné skontrolovať, policajti si na pomoc zavolali hasičov. K príbytku operencov na strome, v 20 metrovej výške, ochranárov i policajného technika vyniesla hasičská plošina. Predtucha, že pribudnú ďalší uhynutí dravci, sa potvrdila.

"V hniezde boli dve uhynuté mláďatká, vidieť, že majú mäso v hrvole, tu to je táto časť, to sú také asi 12 až 14 dňové," hovorí Jozef Chavko. Či za hromadným úhynom 6 vzácnych dravcov treba hľadať otrávenú návnadu potvrdí až toxikológia. Aj keď tomu napovedá poloha, v akej našli vtákov, ktorých spoločenská hodnota je takmer 6 tisíc eur za jedinca. "Toto je typické pre také používanie jedu, ako je karbofurán," hovorí ochranár. Na Slovensku hniezdi len 25 párov, radosť ochranárov z prvého páru pri Váhu netrvala dlho.

Podľa Jozefa Chavka "tu je hlavný problém aj to, že sa na tie orliaky, ktoré sú zdochlinožravé, zvaľuje vina, že vraj lovia malú zver." Dôkazom, že to tak nie je, sú zvyšky potravy v hniezde s uhynutými mláďatami. Polícia vyšetruje viacero podobných prípadov, obviniť sa podarilo len dvoch páchateľov. V treťom prípade je poľovný hospodár obvinený zatiaľ len za držanie veľkého množstva jedovatého karbofuranu. Prípad z Nededu polícii a ochranárom paradoxne nahlásili práve poľovníci. "My sme týchto orlov mali tuto v združení už asi 8 rokov, nemali sme príčinu otráviť, 100% viem vyhlásiť, ako v mene nededských poľovníkov, dúfajme, že sa to vyšetrí," hovorí Zoltán Fördős y poľovného združenia Drop v Nedede.

Žiaľ toto nebol jediný prípad straty chránených dravcov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy