Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
EXKLUZÍVNE: Benátky vydali zatykač na Antonína Vadalu
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Benátky vydali zatykač na Antonína Vadalu

Archívne video

BRATISLAVA / Talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu zadržala polícia na základe spolupráce Generálnej prokuratúry SR a Eurojustu, ktorý intenzívne komunikoval a koordinoval spoluprácu s talianskymi orgánmi. Polícia si pre neho prišla v Michalovciach. Informáciu televízii JOJ potvrdila generálna prokuratúra.

"Krajskému súdu v Košiciach bol dnes krátko po 16 hodine Krajskou prokuratúrou Košice doručený návrh na vzatie Antonina V. do predbežnej väzby na základe zatýkacieho rozkazu talianskeho súdu. Ide o konanie o európskom zatýkacom rozkaze. Službukonajúci sudca Krajského súdu v Košiciach rozhodne o jeho vzatí do väzby resp. o jeho prepustení na slobodu do 48 hodín od predvedenia," informuje Anna Pančurová, hovorkyňa košického krajského súdu.

"Na základe spolupráce Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky a Eurojustu, ktorý intenzívne komunikoval a koordinoval spoluprácu medzi  talianskymi a slovenskými orgánmi bol dňa 13. 3. 2018 v skorých ranných hodinách zadržaný Antonino V. v Michalovciach z dôvodu, že na túto osobu vydal Súd v Benátkach európsky zatýkací rozkaz," uviedla v stanovisku pre televíziu JOJ generálna prokuratúra.

"Európskym zatýkacím rozkazom žiada taliansky súd o vydanie Antonina V. na trestné stíhanie do Talianska pre drogový trestný čin spáchaný organizovanou zločineckou skupinou s nadnárodnou pôsobnosťou. Celý postup bol realizovaný v maximálnom utajení z dôvodu zabránenia úniku informácií a prípadného zmarenia tohto úkonu," píše sa ďalej v stanovisku.

Podľa obvinenia sa Antonio Vadala od decembra 2013 do decembra 2015 spolčil s inými osobami za účelom nepretržitého páchania trestnej činnosti spočívajúcej v dovoze veľkého množstva kokaínu z Južnej Ameriky.

"Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár oceňuje v tejto súvislosti profesionálny prístup polície, ktorý sa v spolupráci s prokuratúrou na tejto akcii podieľali," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Špecializovaná súčasť boja proti mafii talianskej prokuratúry v Benátkach v tlačovej správe ocenila poskytnutú súčinnosť slovenskými orgánmi za rýchlu a efektívnu spoluprácu zo strany Eurojustu, slovenskej prokuratúry a polície. Hovorkyňa generálnej prokuratúry zadržali 17 osôb, z ktorých 11 je vo väzbe a 6 v domácom väzení.

Ovocie z Ekvádora

V putách skončilo v uplynulých dňoch 17 osôb podozrivých z drogového biznisu, mali dovážať kokaín z južnej Ameriky, bola vykonaná zatýkacia akcia v Benátkach, ďalších častiach Talianska a na Slovensku. "Šéf" skupiny rozdával príkazy z väzenia prostredníctvom svojej žen, píše portál veneziatoday.it.

Vadala bol zadržaný na základe obvinení z medzinárodného obchodu s drogami a prania špinavých peňazí. V roku 2015 bola vykonaná razia "Kostým", počas ktorej zadržali 400 kíl kokaínu, ktorý dovážali ako "exotické ovocie" z Ekvádoru lodnou a neskôr nákladnou dopravou. Drogy distribuovali do viacerých talianskych častí, do Slovinska a na Slovensko. Podľa vyšetrovateľov bol Vadala zodpovedný za riadenie transportu a finančné zabezpečenie tejto prepravy

Istému agentovi sa podarilo infiltrovať do zločineckej skupiny a získať si jej dôveru s tým, že odhalí dovoznú činnosť exotického ovocia z Ekvádora. Na lodiach a neskôr v nákladných autách sa prepravoval okrem ovocia aj kokaín. 

​Meno Antonina Vadalu sa spomína na Slovensku odkedy vydal portál Aktuality.sk, nedokončený článok zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Taliansky podnikateľ, ktorý pôsobí na východe Slovenska, ale tvrdí, že je to všetko omyl a on s kauzou okolo Smeru nemá nič spoločné.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy